Somnul este la fel de important ca dieta sau siguranta copilului si de aceea trebuie sa fiti foarte atent la stabilirea unei rutine pentru odihna zilnica, precum si a unui cadru propice pentru aceasta. Pentru o dezvoltare si functionare normala, puiutul tau trebuie sa primeasca necesarul de ore de somn pentru grupa de varsta din care face parte.
[imagebrowser id=1347]Expertii in domeniu recomanda urmatoarele perioade de somn in functie de varsta copilului:
– nou-nascut : 15 – 18 ore/zi;
– sugar: 14 – 15 ore/zi;
– anteprescolari: 12 – 14 ore/zi;
– prescolari: 11 – 13 ore/zi;
– scolari: 10 – 11 ore/zi.
Poti sa iti ajuti copilul sa aiba un somn adanc si odihnitor prin respectarea unor reguli simple. In primul rand, instituie un program regulat pentru ora de culcare si ora de trezire, si incearca sa nu te abati de la acesta. Urmeaza o rutina de somn consecventa si aloca un minim de 10 – 15 minute pentru a pregati copilul de somn. In plus, este util sa incurajezi de la bun inceput copilul sa doarma singur in patutul lui. Totusi, daca doresti sa te asiguri ca cel mic nu s-a trezit, sa fii mereu aproape de el, nu trebuie neaparat sa intri in camera, riscand ca astfel sa-l trezesti. Folosind un interfon pentru bebe esti conectat non-stop la ce se intampla in camera copilului, si ai timp sa rezolvi si alte treburi cat cel mic isi face siesta.
Somnul este sursa de alimentare care iti tine mintea alerta si calma. In fiecare noapte, creierul isi incarca bateriile. Un somn bun creste puterea mentala la fel cum ridicarea de greutati iti intareste muchii. (Marc Weissbluth, medic pediatru)