Chiar daca prolactina isi intra in drepturi imediat dupa nastere, avand rolul de a produce laptele matern, pot exista situatii in care aceasta sa capate valori crescute si inainte de nastere determinand disfunctii ovulatorii.
Prolactina este un hormon secretat de glanda pituitara, avand rolul de a produce laptele matern, stimuland glandele mamare imediat dupa nastere.
Cu toate acestea, pot exista situatii in care, fara sa fii insarcinata, nivelul prolactinei sa fie destul de ridicat, determinand dereglari menstruale greu de corectat si tratat. In aceste situatii, ovulatia nu mai are loc, ceea ce poate conduce la infertilitate, inhiband gonadotropina corionica umana si hormonul de stimulare foliculara.
Explicatia unui nivel crescut al prolactinei este determinata de absenta secretiei dopaminei de catre hipotalamus. Un astfel de lucru este posibil printr-un nivel crescut de stres, dar si prin prezenta unui prolactinom secretat de hipofiza. Acesta este o tumora benigna secretata la nivelul creierului, ce determina dereglari menstruale sau chiar lactatie.
Analgezicele, pilulele contraceptive, antidepresivele sunt medicatii ce pot determina un nivel crescut al prolactinei. Sindromul ovarului polichistic este o alta cauza ce determina prolactina marita.
O valoare mare a prolactinei determina in primul rand dereglarea ciclului menstrual si inhibarea ovulatiei. Acest fenomen va conduce la grave probleme de fertilitate, intarziind aducerea pe lume a unui copil.
Asadar, ori de cate ori menstruatia intarzie sa apara si nu suspectezi o sarcina este indicat sa te prezinti la medic pentru investigatii suplimentare.