[imagebrowser id=92]Propranololul, folosit de aproximativ 40 de ani pentru tratarea hipertensiunii, este eficient in combaterea cancerului la san.
Cercetatorii au descoperit ca acest beta-blocant reduce cu 81% posibilitatea decesului din pricina bolii ingrozitoare, informeaza Dailymail.com.
In procent de 76%, femeile care au urmat un tratament cu acest medicament cu un an inainte sa se imbolnaveasca, nu au dezvoltat o forma fatala a afectiunii.
Aceasta descoperire le da speranta cercetatorilor ca medicamentul ar putea fi folosit atat profilactic cat si pentru tratarea propriu-zisa a bolii si a eventualelor recrudescente ale acesteia.
Studiul confirma rezultatele unei investigatii conduse anul trecut de oamenii de stiinta de la Universitatea Nottingam din Marea Britanie. Acestia au descoperit ca 71% din femeile bolnave de cancer care urmau deja un tratament cu propranolol au supravietuit.
Se pare ca beta-blocantele suprima hormonii responsabili cu aparitia stresului, considerati a fi factori declansatori ai cancerului.
Cele mai recente cercetari efectuate la Colegiul Trinity din Dublin si la Universitatea John Hopkins din SUA au urmarit evolutia a 5000 de subiecti de sex feminin diagnosticati cu cancer de san intre anii 2001 si 2006.
Dintre aceste femei, 70 luau propranolol impotriva hipertensiunii si pentru niste probleme cardiace iar 525 urmau un tratament cu un alt tip de beta-blocant numit atenolol.
Cercetatorii au comparat situatia acestor femei cu cea a celor peste 4700 de subiecti care nu consumau medicamentul. Ei au descoperit ca primele paciente aveau cu 81% mai putine sanse sa moara din cauza bolii decat grupul caruia nu i se administra substanta.
Totusi, ratele mortalitatii pacientelor care luau atenolol au fost mai mari decat cele ale femeilor care consumau propranolol. Oamenii de stiinta pun acest lucru pe seama faptului ca propranololul actioneaza la nivelul a doua tipuri de receptori celulari.
Medicii au conchis ca folosirea propranololului este asociata cu un stadiu mai putin avansat al bolii la diagnostic si cu rate mai mici ale mortalitatii. Ei au specificat ca femeile care incepusera sa ia medicamentul cu un an inaintea debutului bolii aveau sanse mai mici sa faca metastaze.
Datorita numarului mic de paciente care au luat parte la studiu, cercetatorii nu pot sa dea un verdic clar care sa confirme 100% efectul propranololului. Studiile in aceasta privinta continua, dar medicii sunt optimisti ca au descoperit o substanta utila care va fi eficienta pe viitor in combaterea cancerului la san.
Sursa: www.modista.ro
Foto: http://www.ziuaveche.ro