[imagebrowser id=530]Laptele matern este un element nutritiv deosebit de important pentru alimentatia bebelusului.
In cazul in care mama doreste sa isi alapteze bebelusul atunci acesta va putea primi o alimentatie destul de echilibrata, bogata in vitamine (A, B, C, K), minerale, calciu, proteine, lipide si aminoacizi esentiali (taurina), toate avand un rol esential in dezvoltarea corecta a bebelusului.
In cazul in care mama ii administreaza bebelusului lapte matern in mod corect, iar in alimentatia sa nu vor fi introduce alimente interzise de catre medici, atunci bebelusul poate trece cu bine peste perioada colicilor, fara a prezenta niciun fel de durere.
Proprietatile laptelui matern sunt destul de bine cunoscute. Nu necesita fierbere si este unul dintre cele mai curate alimente care ii pot fi oferite bebelusului. In timpul alaptarii bebelusul isi va lua toti nutrientii de care are nevoie, avand in compozitia sa anticorpi suficienti care sa ii poata apara in fata microbilor si virusilor prezenti in atmosfera, cu care un bebelus de numai cateva luni se poate infecta.
Potrivit specialistilor, laptele matern ii asigura bebelusului tot ceea ce el are nevoie in functie de varsta. Asa se intampla ca, in cazul unui bebelus nascut premature, laptele matern va secreta mai multe protein, vitamine, saruri minerale si anticorpi decat cel al unei mame cu un bebelus nascut la termen.
Tocmai de aceea, Organizatia Mondiala a Sanatatii, dar si specialistii recomanda alaptarea imediat dupa nastere, pentru o perioada destul de lunga.
Foto: http://www.libertatea.ro / http://1.bp.blogspot.com