Medicii stomatologi considera ca, pentru ca micutul tau sa aiba dinti sanatosi la varsta adulta, este crucial sa pastreze o igiena orala temeinica inca din perioada dintilor de lapte.
Foarte multi parinti neglijeaza rolul important pe care il joaca dintii de lapte in dezvoltarea danturii permanente. De fapt, acestia actioneaza asupra gingiei, formand spatiul adecvat de care are nevoie radacina dintelui permanent pentru a se dezvolta corespunzator.
Daca micutul tau isi pierde dintii de lapte prea repede, gingiile lui se pot deforma si pot afecta cresterea uniforma a dintilor permanenti. Specialistii au descoperit ca aproximativ 40% din copii cu varsta de sub 5 ani au carii.
Janet Clarke, purtatoarea de cuvant a Asociatiei Britanice pentru Sanatatea Dentara ii sfatuieste pe parinti sa inceapa sa curete dintii micutilor inca de la aparitia primului dintisor. Ea sfatuieste mamicile si taticii sa isi foloseasca degetul, nu o periuta, pentru a aplica pasta de dinti speciala pentru bebelusi pe dinte.
Specialista ii mai sfatuieste pe parinti sa nu le mai dea copiilor nici suzeta, nici biberon incepand cu varsta de un an. Amandoua aduna bacterii care sunt foarte periculoase pentru smaltul dintelui. Daca micutilor le place sa bea laptic inainte sa se culce, atunci dintii trebuie spalati dupa masa.
“Chiar si laptele are zaharuri in el care face ca productia de saliva sa scada. Saliva are un rol foarte important in curatarea dintilor”, a declarat Clarke.
Trebuie sa-i supraveghezi pe cei mici pana la varsta de 7 ani, varsta la care au coordonarea necesara pentru a se descurca singuri. Cele mai indicate lichide pe care le pot consuma copiii sunt apa plata si laptele. Sucurile de fructe nu sunt foarte sanatoase pentru dinti, dar contin vitamine esentiale de care copilul nu se poate lipsi.
Sunt de evitat dulciurile din comert, in special ciocolatele si caramelele. Tot ceea ce se lipeste de dinti si contine mult zahar este contraindicat. Mai mult, specialistii te sfatuiesc sa-i obisnuiesti pe cei mici sa mearga la dentist. Incepe de la varsta de 2 ani, cand cei mai multi micuti au deja toti cei 20 de dinti de lapte.
Incearca sa mergi cu micutul la stomatologie cam o data la 6 luni, pentru control. Primii dinti permanenti incep sa iasa in jurul varstei de 6 anisori. Pe la varsta de 12 ani, copiii isi pierd ultimii dinti de lapte.
Stomatologii ofera impachetari cu plastic, sau cu fluor, pentru molari, asa incat acestia sa fie protejati cat mai mult timp. Nu uita sa il inveti sa foloseasca ata dentara. Este posibil ca medicul sa iti prescrie si suplimente cu fluor.
Nu neglija importanta igienei orale! O dantura sanatoasa asigura bunastarea intregului organism.