Rotavirusul este principala cauza a diareei acute si a varsaturilor la sugari si la copiii mici. Iar statisticile sunt absolut ingrijoratoare, determinandu-se ca unul din trei copii se infecteaza cu rotavirus pana la varsta de 3 luni si aproape toti copiii pana la implinirea varstei de 5 ani.
Cum se transmite rotavirusul
Rotavirusul este foarte contagios si este rezistent la majoritatea produselor de igiena. Cel mai adesea se transmite prin contact mana – cavitate bucala, mai precis prin preluarea virusului din materiile fecale infectate pe maini si apoi in gura. De asemenea, se poate transmite cu usurinta in locurile in care copii se joaca impreuna cum ar fi cresele si gradinitele.
Cum depistezi infectia cu rotavirus
Simptomele infectiei cu rotavirus nu sunt specifice, fiind similare altor tipuri de infectii si pot include:
- diaree apoasa severa (mai mult de 3 scaune moi intr-o zi)
- varsaturi severe
- durere sau crampe abdominale
- febra si, ocazional, crize convulsive
- deshidratare
Ingrijirea copilului infectat cu rotavirus
In cazul in care cel mic are diaree severa si greata, ia legatura imediat cu medicul de familie. Nu astepta aparitia semnelor de deshidratare.
Prevenirea deshidratarii este extrem de importanta. Da-i celui mic sa bea suficiente lichide pentru a inlocui cantitatea pierduta. Daca refuza sa bea sau sa manance ofera-i cantitati mici de mancare sau de lichide la intervale mai scurte de timp.
In cazul in care copilul se deshidrateaza poate fi necesara internarea lui in spital pentru ca lichidele sa fie administrate intravenos. Este posibil ca cel mic sa ramana in spital intre 2 si 5 zile. Sugarii sunt mai predispusi sa dezvolte simptome severe si sa ramana internati mai mult timp.
Cum sa-l protejezi pe cel mic
Se considera ca vaccinarea este metoda ideala pentru prevenirea diareei severe si a varsaturilor cauzate de rotavirus. Vaccinul, care se administreaza oral, se poate da sugarilor inca de la varsta de 6 saptamani. Schema de vaccinare consta in doua doze, administrate la interval de minim 4 saptamani intre ele. Pentru o protectie eficace este important sa se administreze ambele doze.
Din pacate, acest vaccin nu este inclus in schema vaccinurilor decontate de Casa de Asigurari de Sanatate, iar parintii trebuie sa-l cumpere din fonduri proprii si nu este tocmai ieftin (aproximativ 600 lei doua doze).
sursa foto: medlive.hotnews.ro