In cazul in care observati ca propriul copil a inceput sa dezvolte semnele pubertatii precoce este indicat sa va adresati medicului specialist pentru investigatii amanuntite.
Pubertatea precoce este din ce in ce mai raspandita in randul copiilor cu varste de pana la zece anisori, atat in cazul fetitelor, cat si in cel al baieteilor.
Poluarea din mediul exterior, alimentatia imbogatita cu hormoni reprezinta cauzele esentiale ale aparitiei pubertatii precoce la copii. Ori de cate ori observati o crestere spectaculoasa la copil trebuie tras un semnal de alarma.
Potrivit statisticilor, in ultima perioada tot mai multi copii ajung la pubertate mai inainte de varsta de zece anisori, aceste semne debutand cu o crestere spectaculoasa in inaltime.
Analizele efectuate in vederea depistarii pubertatii precoce, precum si a cauzelor acesteia sunt realizate de medicul endocrinolog. Ecografiile abdominale – in cazul fetitelor, cele testiculare – in cazul baietilor, precum si radiografiile efectuate la nivelul mainii pentru a observa nivelul de dezvoltare al sistemului osos sunt cele mai importante in astfel de cazuri.
In cazul unei pubertati precoce riscurile sunt foarte mari. De regula, aceasta debuteaza cu aparitia parului pubian, cresterea sanilor si cresterea testiculara. Cu alte cuvinte, organismul unui copil ajunge la maturitate mult mai inainte de vreme.
Riscurile pubertatii precoce sunt foarte mari in cazul baietilor. Daca in cazul fetitelor, functiile ovariene isi intra mai repede in drepturi prin aparitia primelor menstre, in cazul baietilor pubertatea precoce poate fi semnul unei formatiuni tumorale la nivel cerebral, fapt care necesita investigatii de specialitate. De asemenea, in timpul pubertatii are loc maturizarea osoasa a organismului, cresterea in inaltime fiind stopata.