Expertii sunt de acord ca practicarea masajului stabileste relatii puternice si de lunga durata intre parinti si bebelusii lor. Nu numai ca masajul ajuta extrem de mult la linistirea celui mic, dar contribuie benefic si la sanatatea sa si la o stare de bine si relaxare.
Un cercetator a studiat efectele masajului in ceea ce priveste stabilirea relatiilor dintre mame si bebelusii lor. A strans la un loc 40 de perechi mama-bebelus, invatandu-le pe 20 dintre mamici tehnicile masajului care se practica bebelusului. Celalalt grup a studiat despre dezvoltarea bebelusului lor citind din carti. Studiul a durat timp de patru luni.
Dupa un timp s-a dovedit ca bebelusii care au primit masajul dadeau dovada de atasament insa si de independenta, stabilindu-se astfel un echilibru atat de necesar in viata unui om. Masajul reprezinta o metoda de a stabili o legatura stransa cu bebelusul chiar si pentru tatici. Precum mama il poate alapta pe cel mic, tatal poate stabili o relatie cu acesta prin masaj.
Masajul poate capata o forma bine definita care poate fi invatata de catre fiecare parinte in parte. Sa structuram in sase parti. Fiecare dintre parti trebuie practicata pentru cel putin un minut fiecare, aplicand o presiune moderata cu varfurile degetelor, nu cu intreaga palma. Este bine ca temperatura din camera sa fie normala sau chiar un pic mai cald decat de obicei, si foloseste un prosop pentru a acoperi zonele masate.
Inainte de-a incepe, pregateste arsenalul:
- Un suprafata plata confortabila acoperita de un prosop sau o paturica;
- O cantitate mica de ulei pentru masaj;
- Servetele uscate pentru a sterge uleiul in exces;
- Un prosop moale pentru a-l acoperi pe bebe pe zonele masate;
- O suzeta;
- Semi-intuneric;
- Muzica linistitoare.
- Aseaza-l pe bebe pe burtica, cu capul intr-o parte;
- Pune cateva picaturi de ulei intre palme si freaca-le intre ele pentru a se incalzi;
- Incepe masajul dinspre gat spre crestetul capului;
- Urmeaza apoi linia fiecarui umar, pentru a masa fiecare brat in parte;
- De la solduri, maseaza in sus, spre spatele bebelusului, cu grija pentru a nu atinge coloana vertebrala;
- Picioarele se maseaja in acelasi stil, de sus in jos.
Dupa ce ai terminat, intoarce bebelusul cu fata in sus si repeta miscarile.