Recuperarea dupa nasterea naturala este destul de rapida, fiind determinata in mare parte de dorinta proaspetei mamici de a-si ingriji cat mai rapid bebelusul abia nascut.
In ultima perioada tot mai multe femei isi doresc sa aduca pe lume bebelusul purtat in pantec vreme de noua luni prin nasterea naturala, fiind constiente de beneficiile pe care aceasta le ofera pentru sanatatea celui mic. Exercitiile de gestionare a durerilor din timpul travaliului, cunoasterea propriului organism, dar si etapele nasterii naturale le determina pe cele mai multe sa opteze pentru ea. In plus, recuperarea dupa nasterea naturala este, potrivit medicilor, mult mai usoara si in acelasi timp mult mai rapida, comparativ cu nasterea prin cezariana.
Operatia de cezariana presupune incizarea zonei abdominale si a uterului in vederea extragerii copilului. In plus, anestezierea din timpul operatiei poate determina numeroase reactii adverse atat pentru mama, cat si pentru bebelus. Tocmai de aceea, nasterea prin cezariana implica o recuperare lenta si, in acelasi timp destul de greoaie. Proaspata mamica nu va putea sa isi tina imediat bebelusul in brate, nu il va putea ingriji decat cu ajutorul primit din partea celor apropiati.
Nasterea naturala nu este una programata, avand loc abia atunci cand legile naturii isi spun cuvantul. Cu alte cuvinte, travaliul si durerile nasterii survin la termen, pregatind astfel momentul expulziei bebelusului. In sala de nasteri femeia va primi ingrijirile medicale oferite de personalul de specialitate al maternitatii. Moasele si medicii specialisti ii vor putea dirija fiecare moment, in asa fel incat durerile sa nu mai fie resimtite atat de intens. In plus, prezenta tatalui in sala de nasteri poate fi un adevarat suport pentru ca aceasta sa depaseasca mai usor aceste momente.
Tehnicile medicale au avansat destul de mult in ultima perioada, mai ales daca privim asupra posibilitatilor de anesteziere ale mamei in timpul nasterii naturale. Durerile nu vor mai fi resimtite la fel de intens, simturile sale fiindu-i partial amortite. Cu toate acestea, femeia va fi in acelasi timp treaza si capabila sa isi coordoneze miscarile pentru expulzia bebelusului, facand fata cerintelor medicale.
In cazul in care greutatea bebelusului este mai mare ori acesta are o pozitie destul de incomoda, medicii pot recurge la efectuarea unei epiziotomii. In acest caz, recuperarea dupa nasterea naturala ar putea fi usor intarziata. Cu toate acestea, dupa nastere proaspata mamica va primi ingrijirile medicale de specialitate. Mobilitatea acesteia va fi reluata chiar din primele ore de dupa nastere, mama fiind capabila sa ii ofere puiului sau ingrijirea de care are nevoie. Il va putea alapta, mangaia, tine la piept inca din primele clipe, procesul natural al nasterii marind astfel sansele de recuperare.
Dupa nastere, femeia va fi evaluata clinic de catre medici, primind indicatiile necesare de specialitate. Perioada de lahuzie de dupa nastere este la fel de lunga – de circa sase saptamani – si se manifesta in acelasi mod ca si in cazul nasterii prin cezariana. In tot acest timp femeia va putea resimti contractarea muschilor uterului, favorizand resoarberea volumului acestuia. Treptat, lucrurile vor putea intra pe fagasul normal, femeia revenind usor, usor la forma si silueta de dinainte de sarcina. Viata sexuala a cuplului va putea fi reluata in numai sase saptamani, insa doar dupa recomandarea medicului specialist.