Recuperarea dupa nasterea naturala este mai rapida decat cea dupa cezariana. Cu toate acestea, proaspata mamica va trebui sa aiba multa rabdare si sa se obisnuiasca cu noul ei statut.
Potrivit medicilor, recuperarea dupa nasterea naturala presupune parcurgerea mai multor etape.
Efortul depus in timpul nasterii naturale, dar si cele noua luni de sarcina determina o stare de epuizare a mamicii. Tocmai de aceea, dupa nastere femeia va trebui sa se odihneasca. Zilele din maternitate, atunci cand bebelusul se afla in grija cadrelor medicale pot fi un moment optim pentru odihna. Odata ajunsa acasa, proaspata mamica va trebui sa isi faca programul de somn odata cu cel al bebelusului care este si asa destul de fractionat.
Chiar daca nu mai sunt atat de dureroase, contractiile continua si dupa nastere. Un astfel de fenomen apare datorita revenirii uterului la dimensiunile normale. In cazul in care mamei i-a fost efectuata o epiziotomie, durerile pot persista pana la vindecarea plagii.
Perioada de lahuzie este absolut normala. Timp de sase saptamani femeia va elimina lohiile din organismul sau, la inceput de culoare rosie pronuntata, iar spre finalul perioadei mai deschise la culoare si mai putin abundente.
Chiar daca esti o fire sportiva nu este bine sa incepi sa faci exercitii fizice imediat dupa nastere. Plimbarile scurte sunt singurele recomandate de catre medici in perioada de refacere dupa nastere. Cu timpul, vei putea exersa si alte activitati, insa cu multa grija, fara a-ti epuiza fortele. Nu uita, recuperarea dupa nastere nu este atat de usoara!
Chiar daca te astepti ca totul sa reintre in normal dupa parcurgerea celor sase saptamani, in realitate fiecare femeie isi revine in mod diferit. Pentru unele femei durata de vindecare este mai scurta, iar pentru altele poate fi mai lunga, depasind uneori chiar sase luni de la nastere.
Pentru a te asigura ca totul decurge asa cum ar trebui incearca sa faci o vizita la medicul specialist obstretician si sa ii urmezi cu strictete sfaturile.