Momentul mesei bebelusului trebuie sa reprezinte o modalitate permanenta de a sta in preajma celui mic in asa fel incat sa ii oferi o buna supraveghere. Intrucat cei mici sunt predispusi foarte des spre inecare, inghitand atat lucruri solide, cat si pe cele lichide destul de lacom, fara sa fie atenti la masticatie este indicat sa nu parasesti deloc locul in care acestia mananca si sa ii ajuti in orice moment.
Chiar daca vi se pare o raritate si momentul alaptatului poate reprezenta o posibilitate de inecare, bebelusul nefiind atent la cantitatea inghitita. De aceea asigurarea unei pozitii optime in momentul alaptatului, dar si ridicarea acestuia pe verticala daca vi se pare ca s-a inecat il va ajuta sa treaca mai bine peste acest obstacol destul de periculos.
Iata cateva sfaturi pe care sa le urmati in ceea ce priveste reducerea riscului de inecare al bebelusului:
– nu-l lasa pe cel mic sa serveasca masa in masina, in timp ce tu conduci intrucat nu il vei putea supraveghea;
– marunteste-i cat mai bine mancarea solida in asa fel incat sa nu existe riscul de inecare;
– nu il lasa sa manance peste decat abia dupa ce tu ai verificat eliminarea oaselor acestuia;
– daca ii dati o medicatie pentru dinti nu il lasati sa o ia singur intrucat poate fi periculoasa in caz de inghitire;
– asigurati-i o pozitie verticala la masa, de regula in sezut, pentru copiii mai mari, intrucat este cea mai eficienta metoda de a lua masa
– asezati copilul cu capul mai in sus decat restul corpului in momentul alaptarii;
– ajutati bebelusul prin sustinerea sanului in momentul alaptarii;
– supravegheati-l in mometul in care bea apa;
– nu il lasati sa ia singur pastile intrucat copiii se pot ineca destul de usor.
Academia Americana de Pediatrie recomanda introducerea mancarurilor solide in alimentatia nou-nascutului pana la implinirea varstei de un an. Desigur un asemenea lucru se va introduce gradual, alimentatia facandu-se strict cu recomandarea medicului. Se va astepta cateva zile inainte de a-i introduce urmatorul fel alimentar intrucat poate exista riscul producerii de alergii.
Articol realizat de Tatiana Tuţă