[imagebrowser id=348]Inainte de toate, as vrea sa stii ca, pana in clipa in care vei termina de citit aceasta fraza, o alta femeie va deveni victima violentei in familie. Un alt pumn se va ridica amenintator asupra ei si a copiilor sai, pe care se lupta cu disperare sa ii protejeze. Inca o femeie va renunta la viata, va fi violata, abuzata, izolata intre peretii casei ei devenita inchisoare, pentru ca asa decide barbatul cu care a intemeiat, odinioara, o familie.
La Washington, in aceste zile, am vazut, am ascultat, am admirat sute de femei care si-au recastigat seninatatea si o viata demna, pentru ca au indraznit. Pentru ca au avut curajul sa intrebe si sa decida pasul spre o noua viata, pentru ele si copiii lor. Am ascultat povesti de necrezut, cutremuratoare. Ceea ce se poate intampla intre peretii unui camin e, uneori, dincolo de imaginatia unui om sanatos. Ceea ce poate duce o mama pe umerii ei si, mai cu seama, felul in care poate fi afectata viata unui copil care traverseaza experienta violentei in familie este, adesea, de nesuportat. Cosmarul e urmat, totusi, de sansa de a te trezi.
Peste 1500 de oameni, deopotriva femei si barbati, din 96 de tari, care cred ca viata in familie merita pretuita si traita cu demnitate, s-au intalnit zilele acestea la Washington pentru o saptamana in care sa-si impartaseasca ideile, sa gaseasca solutii la nivel global, sa afle cum pot schimba legi, cum pot indrepta suferinta din vietile a peste un milliard de femei din intreaga lume (o treime dintre femeile lumii!), victime ale violentei domestice si a copiilor lor, in cadrul celei de-a doua Conferinte Mondiale dedicata luptei impotriva violentei domestice si sustinerii adaposturilor pentru femeile aflate in situatii limita si copiilor lor, organizata de Fundatia Avon pentru Femei. Deschiderea saptamanii de evenimente a fost facuta in prezenta Altetei Sale Regale, Printesa Mary a Danemarcei, ale carei vorbe si idei concrete de a actiona au impresionat intreaga asistenta.
Ambasadorul cauzei la nivel global este actrita Reese Witherspoon, pe care am avut sansa sa o intervievez si ne vom bucura de caldura ei in urmatorul numar al revistei “Business Woman”. Purta o singura si discreta bijuterie: lantisorul cu pandativ de argint care simbolizeaza un cerc al sprijinului oferit femeilor in intreaga lumii, un simbol al campaniei mondiale, prin vanzarea acestuia se aduna fonduri pentru sustinerea adaposturilor dedicate femeilor care traiesc experienta traumatizanta a violentei in familie. Intregul profit (aproape 4 dolari pe fiecare bijuterie) este donat in acest scop de catre Fundatia Avon pentru Femei si, dupa lansarea din martie a cerceilor “Fundita Promisiunii” cu scopul sustinerii cauzei femeilor care sufera de cancer la san, simbolul purtat de Reese Witherpoon va fi disponibil din aprilie si in Romania.
De ce nu pleaca femeia care traieste ca victima, pentru a se transforma in supravietuitoare, de ce ezita si nu renunta la traiul in comun, pentru a-si recastiga linistea, increderea in sine, libertatea de a fi ea insasi ?!? Este o intrebare fireasca pe care oricine nu traieste experienta si-o pune cu seninatate. Totul pare foarte clar, cand privesti lucrurile “la rece”, si nu sub presiunea violentei. Raspunsuri exista. De la “pentru ca poate inca mai spera ca el sa se schimbe in bine” la “pentru ca nu-si inchipuie cum ar putea fi sa isi piarda copiii, in urma unui divort de care ii e teama ca de moarte”. Pentru ca nu are destui bani sa ii protejeze, o alta casa unde sa ii creasca, pentru ca a fost indepartata de prieteni si poate nu are cine sa o ajute, cu proprii parinti prea impovarati sa o sustina sa o ia de la capat. Pentru ca ii e rusine de esec, frica de ideile preconcepute, pentru ca se simte neputincioasa si nu stie unde ar putea gasi cea mai mica sustinere.
Desigur ca exista si cazuri in care barbatul este victima, persoana vatamata, dar mult mai raspandite sunt situatiile in care femeia sufera abuzul in familie. Acesta poate fi verbal, emotional, poate insemna izolarea de prieteni si de cei dragi, refuzul accesului la resurse spre a depinde de partenerul potent financiar, amenintari si atacuri care pot duce chiar la moartea unuia dintre parteneri. In functie de religia si cultura locului in care traieste familia, sentimentul ca femeia e sclava barbatului ei e accentuat de lipsa de reactie in comunitate, ca si cand experienta ar trebui acceptata ca fireasca, si multe femei ajung sa o priveasca drept normalitate.
Suferinta, izolarea, trauma unui copil care traieste intr-o casa bantuita de violenta are de cele mai multe ori urmari pe viata. Crescut intr-o atmosfera in care nevoile de baza sunt profund neglijate (nevoia de siguranta, de viata ordonata si de dragoste), micutul isi umple singuratatea cu tipetele celor din jur. Se inchide in sine, simte nevoia sa ascunda realitatea, simte rusinea pentru ceea ce nu e vina sa sau dezvolta frustrari si va fi violent, la randul sau. Este expus accidentelor, se dezvolta fizic mai greu si poate suferi de boli aparent inexplicabile. Ii este teama de abandon, izolare, manie, ranire sau moarte. Neincrezator in sine, descurajat de comparatia cu viata mai buna a colegilor sai, este expus depresiei si are probleme de adaptare, de comportament: agresivitate sau pasivitate la agresiunile celorlalti, minciuna, dorinta de fuga de acasa, relatii care nu-i sunt prielnice, consum de droguri sau alcool. Mama victima a violentei sotului este mai putin capabila sa ii asigure copilului sau ingrijirea de baza (hrana, adapost cald si sigur, igiena, sanatate) si sa il protejeze. De aceea, copilul ajunge sa se adapteze la “legea junglei”, sa aiba probleme de concentrare la scoala, sa uite valoarea bunelor maniere, pe care le vede calcate in picioare in propria familie.
Violenta nu are scuza. Nu are nici vreo explicatie destul de buna, incat sa o justifice in viata de familie. In Romania, de cativa ani exista Campania Respectului (www.campaniarespectului.ro ), care din 2012 se va axa si pe violenta juvenila. De asemenea, pe www.scoalamamelor.ro, femeile pot gasi gratuit informatiile necesare pentru a iesi din cosmarul violentei in familie, iar specialistii le explica legile pe intelesul tuturor cum pot sa faca o schimbare in viata lor si a copiilor lor. In prezent, in Parlamentul Romaniei a fost votata schimbarea unei legi (217/2003) care urmeaza sa ajute femeile sa poata obtine un ordin de restrictie si protectie impotriva partenerului transformat in agresor. E un instrument valoros, pentru ca unul dintre argumentele care le face pe femei sa simta teama de a spune adevarul autoritatilor si de a apela in situatii limita e tocmai faptul ca gestul lor nu le ajuta sa obtina protectia necesara, ba chiar poate sa inrautateasca situatia si asa dura de acasa .
Sursa: Andreea Marin Banica
Foto: Claudiu Petringenaru