Atunci cand vine vorba de conceperea unui copil orice cuplu asteapta cu nerabdare ca momentul venirii acestuia pe lume sa apara cat mai repede. Cu toate acestea, o sarcina, oricat de bine planificata ar fi de catre viitorii parinti, inca nu se poate stabili cu exactitate o regula care sa aduca bebelusul in viata de cuplu chiar atunci cand cei doi isi doresc.
Atunci cand vrei ca barza sa ajunga cat mai repede in „cuibul tau” va trebui sa tii cont de o serie de reguli sanatoase de alimentatie inca din preconceptie.
Dieta zilnica poate avea influente destul de mari asupra sanselor de a ramane insarcinate. Cu alte cuvinte, atunci cand te asezi la masa va trebui sa te gandesti destul de bine mai inainte de a consuma un anumit aliment intrucat, potrivit nutritionistilor, unele pot influenta in sens pozitiv fertilitatea, iar celelalte in mod negativ, intarziind momentul venirii pe lume al bebelusului.
Zincul, fierul, vitaminele B9, D, C si E, precum si acizii grasi Omega 3 vor trebui sa fie continute de alimentele pe care le consuma ambii parteneri de cuplu in preconceptie. Fructele si legumele proaspete, sucurile preparate in casa, carnea slaba, avocado, cerealele sunt doar cateva dintre produsele permise in tot acest timp. Alcoolul, fumatul, drogurile, consumul de cafea ori sucuri acidulate cu un bogat continut de zahar, soia, precum si alimentele conservate ori cele cu un continut chimic destul de crescut trebuiesc evitate.
Cu alte cuvinte, orice femeie care isi va dori sa devina mama cat mai curand posibil va trebui sa tina cont de sfaturile specialistilor, mai ales atunci cand vine vorba de alimentatie. Dieta zilnica va trebui sa contina numai hrana sanatoasa, bogata in suplimente nutritive necesare organismului pentru a se hrani si a se pregati cu nevoile ce apar in urma unei sarcini.
Legumele verzi sunt, poate, unele dintre alimentele care nu ar trebui sa lipseasca in niciun fel din dieta zilnica a femeii. Acestea au un continut crescut de vitamina B9, fiind necesare pentru prevenirea afectiunilor de tub neural al bebelusului.
Consumul de peste, desi recomandat prin aportul de acizi grasi Omega 3, va trebui sa se faca cu multa atentie, acesta nefiind intotdeauna la fel de sanatos.
Cerealele integrale sunt deosebit de importante pentru dezvoltarea armonioasa a bebelusului. Acestea au un continut crescut de fibre, ceea ce poate regla tranzitul intestinal, avand influente benefice asupra metabolismului.
Fructele contin un numar mare de antioxidanti prevenind imbatranirea celulara si sporind sansele de a ramane insarcinata.
Alcoolul, tutunul, cafeaua ori drogurile sunt interzise atat in preconceptie, cat si ulterior, organismul avand nevoie de hrana sanatoasa , potrivit recomandarilor medicului.