Exista diferite motive pentru care mama ajunge la intreruperea alaptarii: copil nascut prematur si spitalizat pentru o perioada mai lunga, o boala a mamei, plecarea brusca a mamei … Oricare ar fi motivul trebuie sa stii ca intreruperea alaptarii nu este sfarsitul alaptarii. Relactarea poate surveni dupa o intrerupere de cateva saptamani sau chiar o pauza de cateva luni.
Relactarea este posibila, dar in anumite condiții:
· Mama sa aiba o stare buna de sanatate, la fel si copilul
· Copilul sa fie inca sugar
· Motivație puternica din partea mamei
· Persoanele din anturajul mamei sa-i ofere acesteia tot suportul
Relactarea nu este un lucru usor, este nevoie ca mama sa se daruiasca in proportie de 100% acestei sarcini. Pentru ca necesita mult timp, mama poate uita de activitațile de curațenie, gatit, cumparaturi, iesiri in oras sau altele. De aceea in perioada relactarii o alta persoana trebuie sa aiba grija de casa.
Relactarea – cum se face?
Contactul skin-to-skin este foarte important pentru reusita relactarii si se recoamnda ca mama sa tina cat mai mult timp posibil bebelusul lipit de burtica sau piept. Apoi mama trebuie sa puna copilul la piept de cel putin 10-12 ori pe zi (la fiecare 1,5 h, in timpul zilei, iar noaptea la 3 ore). Este deosebit de important sa pui copilul la piept noaptea, atunci cand prolactina are cel mai inalt nivel si stimuleaza lactatia.
Fiecare copil trebuie sa suga la san 10-15 de minute. Daca perioada de intrerupere a alaptarii a fost mai mare si nu curge lapte deloc, bebelusul nu o sa fie fericit sa suga la san. Prin urmare, o sa ai nevoie de o pompa de san, mai ales in primele zile. Nu te descuraja daca in primele 4-5 zile de incercari laptele nu-si va face aparitia sau este foarte puțin. Curand o sa apara. Lactatia se poate trezi chiar si in acele femei care nu au nascut niciodat!
Cum se hraneste bebelusul in perioada relactarii?
Copilul trebuie sa fie hranit cu lapte praf, dar nu sticla cu tetina, care modifica reflexul natural de supt. Laptele trebuie sa fie administrat cu seringa, cu o lingura dintr-o ceasca sau cu ajutorul unui sistem de alimentatie artificiala SNS. Acesta consta dintr-un biberon in care se pune lapte praf. La capatul biberonului se ataseaza un furtun lung care adera la pieptul mamei si care se termina in dreptul mamelonului. Copilul suge la san in timp ce trage lapte din biberon. Datorita acestui mecanism copilul suge de buna voie, deoarece sanul este asociat cu hrana. Iar glandele mamare sunt stimulate pentru a produce lapte.