Varsta si fertilitatea se afla intr-o stransa legatura pe parcursul intregii vieti. Inca din momentul nasterii orice femeie are o rezerva ovariana ce contine un numar de aproximativ doua milioane de ovule.
Chiar daca pare surprinzator, cele doua milioane de ovule pe care le detine o femeie in momentul nasterii sale, incep sa scada simtitor odata cu trecerea timpului, astfel ca incepand cu varsta de 45 de ani numarul acestora sa ajunga doar la 10.000.
Potrivit medicilor, chiar daca rezerva ovariana contine un numar imens de ovule, aceasta ajunge sa se diminueze incepand cu varsta de 35 de ani. Relatia dintre varsta si fertilitate este destul de importanta intrucat odata cu trecerea anilor, numarul ovulelor este mai mic, iar calitatea acestora este mai scazuta, fiind imbatranite si putand prezenta anumite anomalii cromozomiale care sa determine intarzierea sarcinii mult dorite, dar si anumite malformatii ale fatului. Tocmai de aceea, medicii sfatuiesc femeile sa conceapa mult mai devreme, varsta cuprinsa intre 23-30 de ani fiind benefica pentru a deveni mama.
Orice femeie isi doreste sa cunoasca cate ovule i-au mai ramas din toata rezerva ovariana cu care a fost dotata de „mama-natura”. In prezent exista o serie destul de larga de teste prin care se poate cunoaste acest lucru. Testele de sange pentru depistarea nivelului hormonului antimullerian, precum si al hormonului de stimulare foliculara ovariana (FSH) ori testarea prin ultrasunete pot oferi cateva date concrete referitoare la procesul de functionare al ovarelor, imbatranirea acestora si despre cantitatea aproximata a ovulelor.
Chiar daca nimic nu poate fi contra naturii, ovulele fiind totusi pierdute pe parcursul vietii, orice femeie se poate concentra asupra procesului de imbatranire al ovarelor, reglandu-si stilul de viata, avand o dieta echilibrata si renuntand la viciile periculoase care accentueaza procesul de imbatranire, precum fumatul, alcoolul ori drogurile.