Barbatii din ziua de astazi petrec mult mai mult timp alaturi de copiii lor, fata de tatii celorlalte generatii. Desi tatii tanjesc dupa afectiunea micutului, de multe ori nu-si potrivesc programul.
Taticii se trezesc foarte devreme pentru a merge la serviciu, iar unii bebelusi nu sunt asa de matinali (desi stim ca majoritatea fac parte din aceasta categorie). Seara, vine tarziu acasa si aproape ca nu reusesc sa aiba parte de putin timp impreuna. Mamicile sunt cele care isi dedica timpul in totalitate, mai ales ca ele au si un program de alaptare, de multe ori, foarte haotic, asa asa cum se spune „la cerere”.
Tatii ar trebui sa inteleaga ca pentru a relationa cu micutii lor, ei nu trebuie sa se transforme intr-o alta mama. De cele mai multe ori, tatii fac multe activitati impreuna cu copiii.
Iata cateva activitati care va aduc impreuna pe toti trei:
- Participarea partenerului la travaliu si nastere;
- Daca bebe papa din biberon, tati ar putea sa-l hraneasca noaptea si de asemenea ii poate schimba scutecul;
- Citeste-i sau canta-i micutului;
- Faceti-i baita impreuna;
- Ajutati-l in primele sale eforturi de comunicare;
- Pune pe bebe in port-bebe atunci cand te ocupi de activitatile casei;
- Lasa-l pe bebe sa simta textura diferita a tenului tatalui sau;
Bineinteles ca este foarte usor sa comunici cu bebe daca ai in jur oameni care te sustin si te ajuta cu activitatile casei, dar care te si incurajeaza in dezvoltarea abilitatilor tale in parenting.
Iata un motiv in plus pentru care medicii sustin dormitul impreuna cu bebe in camera, cat stai la spital dupa ce ai nascut: desi sa ai grija de bebe, la inceput poate fi coplesitor, poti profita de suportul emotional oferit de catre asistente si astfel vei deveni mult mai increzatoare in fortele tale.
La inceput, ingrijirea celui mic iti poate consuma tot timpul, atentia si energia – cu atat mai mult cu cat alaptezi. Ai putea intari reatia cu micutul tau mult mai usor, daca nu ai fi deja epuizata dupa ce a trebuit sa termini toata treaba prin casa.
Este perfect normal sa ceri ajutorul din partea rudelor, familiei, prietenilor, in aceste zile, sau chiar saptamani, dupa ce s-a nascut bebe. Pe de alta parte, intr-o astfel de perioada de tranzitie, este posibil ca prezenta altora in casa ta sa fie deranjanta, stresanta, epuizanta. In cazul acesta ai putea sa-i rogi pe prieteni sa te ajute cu pregatitul pranzului, plimbatul cainelui sau cumparaturile.