Constipatia este destul de frecventa in randul copiilor mici, fara a avea aparent o explicatie palpabila.
Ori de cate ori isi vad copilul intr-o astfel de situatie, parintii incearca disperati sa caute solutii eficiente in vederea reglarii scaunelor copilului si eliminarii constipatiei.
Potrivit medicilor, una dintre cauzele constipatiei este alapatarea. Laptele matern este digerat destul de usor, marind perioada dintre scaune, putand determina constipatia copilului. Diversificarea alimentatiei determina o scadere a cantitatii de lichide din organism, ceea ce poate genera in final aceasta afectiune chinuitoare pentru copil.
Ori de cate ori copilul nu are scaun la un interval mai mare de trei zile, este agitat, plange, abdomenul este mai tare, spune ca il doare burtica, mai mult ca sigur este constipat.
Iata ce poti face atunci cand copilul este constipat:
- asigura-i portia de laptic in mese regulate, mai dese si mai mici cantitativ.
- atunci cand ai inceput deja diversificarea copilului incearca sa ii introduci piureurile ori sucurile de fructe care pot regla digestia, scapand astfel de constipatie – pere, prune, piersici.
- cerealele integrale au un rol important pentru tratarea constipatiei. Alege acele cereale potrivite varstei sale!
- baile calde au un rol esential in tratarea constipatiei. Ori de cate ori ii faci baita incearca sa il pui pe olita intrucat mai mult ca sigur va avea scaun.
- nu folosi niciodata pilule laxative – de regula, acestea asigura un remediu temporar, nefiind o solutie permanenta, creand in acelasi timp dependenta.
- foloseste supozitoare cu glicerina pentru copii – acestea vor crea senzatia de scaun, fiind folositoare in situatiile extreme;
- nu sta indiferenta – ori de cate ori observi ca micutul se inroseste, plange ori este foarte agitat cere sfatul medicului specialist!
- in cazul copiilor mai mari de un anisor, te poti bucura de avantajele mierii de albine. Consumul unei lingurite de miere, dimineata, pe stomacul gol poate fi un remediu eficient.
- inlocuieste formula de lapte potrivit recomandarilor medicului. Pot exista situatii in care un anumit fel de lapte sa nu fie potrivit pentru digestia copilului.