Remediile naturiste sunt bine primite de catre adulti, dar copiii reactioneaza si ei bine la solutiile din camara bunicii. Iata ce poti alege pentru micutii tai, daca vrei sa ii ajuti sa depaseasca mai usor o raceala sau o stare de convalescenta.
– Sucul de ceapa si zahar e un remediu vechi, cunoscut pentru eficienta in caz de tuse seaca si dureri in gat. (Daca tusea este productiva, cu expectoratii, inseamna ca este pe terminate, iar rolul ei e sa elimine din gat sputa, nu o opri). Pentru suc, se pun doua cepe mici la fiert, in 250 ml apa, cu tot cu coaja, impreuna cu 250 de grame de zahar brun. Cand ceapa fiert si incep sa i se desprinda foile, se scoate ceapa si se strecoara zeama. I se dau copilului zilnic cate doua linguriţe din acest suc.
– Siropul de ridiche neagra: se spala ridichea, se lasa cu tot cu coaja si se taie pe jumatate. in ea se face o scobitura cu o lingurita, iar in interior se pune miere sau zahar. Se lasa ridichea la cald (adica nu la frigider) iar a doua zi se poate folosi siropul: se ia cu lingurita.
– Ceai de musetel sau tei,in care s-a amestecat o lingurita de miere si zeama de la 1/4 lamaie. Remediul este potrivit pentru copiii care au voie miere (2 ani+).
– Pentru nasucuri infundate, se pot folosi picaturi saline (o zolutie de sare cu apa sau picaturi de apa de mare, care se vand ca atare la farmacie), care nu creeaza dependenta.
– Pentru inhalatii: se poate pune pe o plita incinsa malai (faina de porumb) si lasa copilasul sa respire aerul cald de deasupra, inhaland pe nas.
– Baile fierbinti, potrivite pentru varsta copilului, cu sare de Hymalaia (neiodata) si 2-3 picaturi de ulei esential de eucalipt.
– Usturoi – este un antibiotic natural, cunoscut pentru proprietatile sale, care se poate folosi in mancarea copiilor. Medicii spun ca desi multi parinti il evita, se poate utiliza si in mancarea copiilor mici, chiar dupa inceperea diversificarii. Totusi, procedeaza la fel ca si cu celelalte alimente, vezi daca micutului ii place gustul (multi copii il refuza pentru ca e prea intens), iar pentru inceput foloseste cantitati foarte mici. Copiilor mici li se da doar la masa de pranz.
Nu uita de apa: hidratarea este extrem de importanta in special in cazurile de gripa si raceala.