Atunci cand te decizi sa ii introduci puiului tau cateva alimente solide in alimentatie este indicat sa incerci sa respecti cateva instructiuni destul de stricte.
Asa cum stim cu totii, sistemul digestiv al bebelusului este inca destul de sensibil si tocmai de aceea este indicat sa manifestam o doza mai mare de prudenta si sa respectam in totalitate regulile de baza ale diversificarii.
Potrivit specialistilor, diversificarea poate fi transformata intr-o adevarata arta in masura in care ii cunosti regulile esentiale.
Cand sa treci la….diversificare?
Atunci cand micutul a implinit varsta de patru luni poti incerca sa ii introduci in alimentatie cateva alimente de baza. Asa ca poti trece la fructe si legume, pasate sau sub forma de sucuri. In cazul in care bebelusul este alaptat la san poti sa mai amani un astfel de moment, pana pe la varsta de 6 luni intrucat in acest fel il vei feri de riscurile obezitatii.
Ce alimente sunt recomandate la inceput?
Regulile diversificarii nu cuprind o ordine de dinainte stabilita a diversificarii. Cu toate acestea, poti incerca sa ii introduci progresiv sucurile de fructe pasate, insa niciodata sa nu amesteci doua deodata, fara ca micutul sa le fi gustat vreodata. Asa ca incearca sa il obisnuiesti cu un anumit fruct sau o leguma pentru un interval de 3-4 zile, ulterior putandu-i-l adauga pe urmatorul. Riscurile amestecului de alimente la inceput este destul de mare, cel mic putand dezvolta alergii alimentare destul de suparatoare pentru sanatatea sa.
Atunci cand ii prepari alimentele incearca sa tii cont de alimente cat mai „eco”. De aceea, poti incerca sa il obisnuiesti cu fructele si legumele de sezon si sa le eviti pe cele fabricate in strainatate sau cu adaosuri de ingrasaminte chimice.
Care e portia bebelusului?
Initial, portia sa de mancare va fi doar un supliment la meniul zilnic de lapte. Cu timpul insa, portia se va mari considerabil, in functie de pofta de mancare a bebelusului. Cu toate acestea, nu exagera cu un consum ridicat de oua, peste sau carne intrucat astfel de surse de proteine vor deveni obiceiuri nesanatoase pentru mai tarziu, favorizand obezitatea.
In cazul in care bebelusul da semne ca s-a saturat, refuzand mancarea, nu il mai forta cu inca o lingurita si pune-te in situatia lui – oare, tu cum ai reactiona…?