Durerea copilului poate fi acum evaluata de specialisti folosind scari de evaluare bazate pe manifestari clinice, potrivit unui studiu realizat la Universitatea din Oxford si publicat in revista eLife. Prin intermediul unui RMN profesionistii au posibilitatea de a intelege modul in care copiii simt durerea si astfel se poate institui tratamentul adecvat, aceste descoperiri fiind foarte utile si parintilor care stiu mai bine cum sa isi ingrijeasca copiii.
In studiu au fost inclusi zece bebelusi sanatosi cu varste intre 1 si 6 zile si zece adulti cu varste intre 23 si 36 de ani.
Copiii au fost recrutati de la un spital din Oxford, au fost insotiti de parintii lor si personalul clinic pe parcursul intregului studiu. Micutii au fost supusi unei scanari imagistice prin rezonanta magnetica, in timpul monitorizarii fiind predominant adormiti. Medicii au analizat activitatea electrica a creierului ca raspuns la o serie vasta de stimuli. Cercetatorii au intepat picioarele pacientilor un pic, creand o senzatie similară cu cea simtita la impunsatura cu un creion, dar foarte usor pentru a nu trezi pacientii. Scanarile realizate pe creierul fiecarui bebelus au fost comparate cu scanarile realizate in cazul adultilor.
Primele concluzii ale studiului au aratat ca bebelusii sunt mai sensibili la durere decat adultii, sesibilitatea fiind chiar de patru ori mai mare decat in cazul adultilor.
Citeste mai multe pe Kidsnews.ro