Năutul este folosit frecvent în diverse preparate culinare. Aroma sa de nucă și textura puțin crocantă se asortează bine cu diverse alimente și ingrediente, acesta fiind un înlocuitor excelent pentru carne în dietele vegane si vegetariene.
Năutul reprezintă o sursa bogată de proteine, fibre, vitamine și minerale, el reușind să ofere numeroase beneficii pentru sănătate, cum ar fi: îmbunătățirea digestiei, gestionarea greutății și reducerea riscului de apariție a mai multor boli.
Astăzi îl combinăm cu ouă și vinete. Preparatul este ușor de făcut și delicios. Se serveşte rece, opțional alături de o salată.
Ingrediente pentru 4 porții:
8 ouă
500 ml lapte
1 vânătă
150 grame năut fiert (din conservă)
4 linguri ulei de măsline
200 ml ulei de floarea soarelui
mentă
busuioc
salvie
rozmarin
sare
piper
Mod de preparare:
Ouăle se sparg într-un bol şi se bat împreună cu laptele, sare şi piper după gust. Compoziţia se împarte în trei, o treime se combină cu salvie, o treime, cu rozmarin şi o treime, cu busuioc. Năutul se scurge de apă, se clăteşte, se mixează şi se căleşte într-o tigaie cu o lingură de ulei de măsline, menta tocată şi sare după gust. Vânăta se spală, se usucă, se taie în lamele fine şi se prăjeşte în ulei de floarea soarelui. Se scoate pe un şerveţel de hârtie pentru a elimina excesul de ulei şi se pune sare.Se prepară cele trei omlete într-o tigaie mai mare, astfel încât să fie subţiri. Pe un platou de servit se pune prima omletă, se acoperă cu vinete, peste care se pune a doua omletă, care se acoperă la rândul ei cu pasta de năut şi se încheie cu a treia omletă.