Retete traditionale de Paste

[imagebrowser id=533]Inrosirea oualelor, prepararea pastei, a drobului si fripturii de miel sunt doar cateva dintre retetele clasice romanesti realizate cu ocazia sarbatorilor de Paste.

Drob de miel Ingrediente

  •  2 kg organe miel
  • 8 oua
  • 1 legatura ceapa verde
  • 1 legatura usturoi verde
  • 1 legatura marar
  • 1 legatura patrunjel
  • condimente pt drob
  • sare, piper

Mod de preparare: Se fierb organele de miel in apa cu un praf de sare. Se toaca marunt verdeturile. Organele fierte se dau prin masina de tocat (sau la robotul de bucatarie) si se amesteca cu verdeturile. Se adauga galbenusurile, albusurile batute spuma si condimente dupa gust si se amesteca pana se omogenizeaza compozitia. Se pune compozitia in tava. In mod normal pe fundul tavii se pune prapurul de la miel insa au n-am avut asa ca am pus hartie de copt. Se bat doua galbenusuri si se toarna deasupra. Se dau la cuptor la foc potrivit aproximativ 1 ora. Se lasa sa se raceasca apoi se taie felii.   Pasca cu branzaIngrediente

  • 500 g aluat de cozonac
  • 1 gălbenuş pentru uns pasca
  • 1 lingură unt sau ulei pentru uns tava

Pentru umplutură:

  • 1/2 kg brânza dulce de vaci
  • 1 cană de zahăr
  • stafide
  • 3 ouă
  • puţin griş
  • rom sau esenţă de rom

Mod de preparare: Pentru umplutură: Freci brâza de vaci cu zahărul, stafidele înmuiate în rom, ouăle bătute spuma şi grişul. Pentru pască: Împarţi aluatul în două: din jumătate intinzi o foaie cât tava, pe care o aşezi în tava unsa cu unt sau ulei, iar din cealaltă jumătate împleteşti un colac pe care îl aranjezi în jurul foii. Torni apoi umplutura. Tot din aluat împletit faci modele pe care le aşezi peste umplutură. Ungi pasca cu galbenus şi o dai la cuptorul încălzit în preabil, pentru 30-40 de minute, la foc potrivit. Oua umplute

  • 5 oua
  • 100 gr pate de casa
  • 2 linguri maioneza
  • 2 linguri mustar
  • masline
  • morcov
  • gogosari
  • marar

Mod de preparare: Se fierb ouale si cand sunt gata se tin putin in apa rece pentru a se curata mai usor. Ouale trebuie sa fie la temperatura camerei cand se pun la fiert, altfel exista riscul sa se crape coaja. Se taie un capacel in partea mai lata a oului si se scot cu grija galbenusurile. Se faramiteaza galbenusurile cu o furculita si se adauga pateul, maioneza si mustarul. Pateul trebuie sa fie la temperatura camerei ca sa se incorporeze bine in compozitie. Se freaca bine cu o lingura de lemn pana se omogenizeaza compozitia si se adauga sare si piper dupa gust. Se umplu ouale cu compozitia obtinuta si se dau putin la rece. In varful oului se face o crestatura in care se introduc urechile. Urechile le-am facut dintr-un morcov cu ajutorul unui dispozitiv de curatat legume. Se fac apoi ochii din masline, gura din gogosar si mustatile din marar. Tot din marar am facut si ceva iarba pentru decor si gata iepurasii. Chiftelute din carne de miel cu oua de prepelita Ingrediente:

  • 300 g carne de miel
  • 200 g piept de pui dezosat
  • 12 oua de prepelita
  • 1 ou de gaina
  • 2 felii de paine inmuiate in lapte
  • 2 legaturi ceapa verde
  • 1 legatura usturoi verde
  • 1 legatura marar
  • 1 legatura patrunjel
  • 5 linguri pesmet
  • 3 linguri susan (optional)
  • 200 ml ulei pentru prajit
  • sare si piper dupa gust

Mod de preparare: Fierbi ouale de prepelita tari, apoi le cureti de coaja. Dai prin masina de tocat carnea impreuna cu painea inmuiata in lapte si stoarsa. Adaugi ceapa, usturoiul si verdeata tocate fin, oul crud, sare si piper dupa gust si amesteci foarte bine. Imparti compozitia in 12 bucati si cu fiecare “imbraci” cate un ou de prepelita, avand grija sa-l invelesti bine cu tocatura. Obtii astfel 12 “chiftelute surpriza” pe care le dai prin pesmet, apoi prin susan (optional) si le prajesti  intr-o tigaie cu peretii mai inalti sau un ceaun. Sunt foarte gustoase si aspectuoase. Le poti servi reci, ca aperitiv, sau calde. Friptura de miel la cuptor Ingrediente:

  • 1 kg pulpa miel cu os
  • 250 ml vin alb
  • 250 ml apa
  • 3-4 catei usturoi
  • cimbru
  • menta
  • piper
  • sare

Mod de preparare: Condimentam bine bucatie de carne cu sare piper, cimbru si menta si le punem intr-un vas yena. Usturoiul il taiem feliute si il punem peste carne. Turnam in tava vinul si apa atat cat sa acopere bucatile de carne. Dam la cuptor la foc iute si lasam pana scade zeama si carnea e rumenita. Cand si cand mai stropim cu sosul din tava. Garnisim cu frunzulite de menta. Oua inrosite   Ingrediente:

  • ouă albe, cât de multe vreţi să înroşiţi
  • câteva frunze de pătrunjel, mărar sau leuştean
  • vopsea de ouă
  • o lingură de ulei
  • ciorapi transparenţi de damă
  • aţă pentru legat

Mod de preparare: Vopseaua de ouă se prepară conform indicaţiilor de pe ambalaj şi se pune pe foc. Ouăle se pun la fiert într-o cratiţă adâncă, în apă rece, cât să le acopere. După 15-17 minute se iau de pe foc şi se lasă să se răcească puţin. Când sunt suficient de reci cât să poată fi manevrate, se ia câte un ou, se aplică pe coajă o frunzuliţă (sau mai multe) umezită cu apă, se presează uşor şi se bagă într-o bucată de ciorap. „Săculeţul” se strânge bine la capete, pentru a nu permite frunzuliţei să se deplaseze în timpul fierberii, se leagă cu aţă şi se scufundă în vopsea caldă, 10-12 minute. Când sunt suficient de colorate, ouăle se scot pe un prosop de hârtie şi se lasă la răcit, întorcându-se, din când în când, de pe o parte pe alta, pentru a se usca uniform. Când s-au răcit bine, se taie ciorapul la capete, având grijă să nu se zgârie coaja, şi se scot din ciorap. Se ung cu puţin ulei, pentru luciu, şi se aşază pe un platou sau într-un coşuleţ, după bunul plac. Sursa: http://www.realitatea.net Foto: http://storage0.dms.mpinteractiv.ro / http://www.delicioasa.com / http://www.muresnews.ro

Redactia Bebelu
Redactia Bebelu
Bebelu.ro s-a născut din plăcerea autorilor ei de a scrie, din plăcerea graficienilor ei de a desena şi de a realiza cel mai complex proiect în segmentul de creştere şi îngrijire a copilului. Bebelu este o plaformă online pentru părinţi şi copii şi pentru cei care ar dori să redevină copii. Ne propunem să încântăm vizitatorii, să-i fascinăm, să-i surprindem şi să-i reţinem în mrejele paginilor noastre.​ Publicația Bebelu a apărut în anul 2014, pentru a oferi unor oameni capabili dintr-o ţară frumoasă posibilitatea de a-şi demonstra talentele, a-şi oferi serviciile, echipa colaborând în acelaşi timp cu 16 specialişti în domeniile de maxim interes, astfel că aici veţi identifica o serie întreagă de recomandări şi informaţii foarte bine structurate, aşa încât să obtineţi ceea ce vă doriţi – o informaţie corectă, clară şi sigură. În cele 84 de secțuni vă stârnim, lună de lună, curiozitatea, fie că sunteţi animaţi de dorinţa de a avea un copil, fie deja aţi împărtăşit bucuria primelor clipe, obişnuindu-vă cu interviuri, articole şi recomandări avizate. Cititorii Bebelu.ro vor afla sfaturi, practici eficiente, vor deveni parte a unor experienţe de viaţă trăite de mămici, vor fi puşi la curent cu cele mai noi măsuri legislative care să le asigure siguranţa şi stabilitatea familiei. Cititorii se vor bucura să afle despre povestea frumoasă de viață a unei mămici celebre – Elena Băsescu, într-un interviu acordat în exclusivitate revistei Bebelu,vor fi puşi în temă cu ultimele tendinţe în materie de frumuseţe, diete şi modă parcurgând atent şi rubricile permanente începând cu: Rubrici: PĂRINŢI CELEBRI – Cele mai cunoscute personalităţi mondene vor fi alături de tine pentru a te îndruma, oferindu-ţi un sfat din experienţa lor de părinte. SARCINA ŞI NAŞTEREA – este un capitol destinat celor 9 luni de viaţă intrauterină. Vor fi prezentate informaţii referitoare la simptomatologia primelor zile de sarcină, evoluţia fătului pe parcursul celor nouă luni, analize necesare, alimentaţie, sănătate, pregătire pentru naştere. Tot aici puteti găsi informaţii preţioase dedicate naşterii şi recuperării postpartum. BEBELUŞUL ÎN PRIMUL ANIŞOR – este un capitol destinat îngrijirii sugarului. Alăptarea, scorul Apgar, îngrijirea bontului ombilical, prima băiţă, diversificarea sunt doar câteva dintre cele mai captivante subcategorii. COPILUL 1-6 ANI – este un capitol dedicat creşterii şi îngrijirii copilului din primul an şi până la vârsta şcolară. Mămicile vor reuşi să afle cum anume să se descurce cu propriul copil, cum să îl îngrijească în aşa fel încât să crească perfect sănătos. EDUCAŢIE – este un capitol captivant în care poţi afla cum să îţi educi copilul în aşa fel încât să poţi obţine performanţe şcolare sigure. FAMILIA – este un capitol destinat vieţii de familie ce conţine o serie întreagă de sfaturi eficiente. COPII TALENTAŢI – este un capitol fascinant dedicat copiilor valoroși ai țării. ÎNVAŢĂ SĂ PREVII! –sunt prezentate soluţii de prevenire a anumitor probleme de sănătate ce pot afecta atât viaţa copiilor, cât şi pe cea a părinţilor.

Related Posts

Comentarii

Articole recente

Categorii Populare