Revenirea ovulatiei dupa nastere este unul dintre procesele firesti cu care se confrunta organismul odata cu refacerea postpartum.
Imediat dupa nastere, femeia intra intr-o perioada de recuperare, intreaga activitate hormonala a organismului fiind benefica acestui lucru. Cu toate acestea, nu se poate vorbi despre revenirea ovulatiei in primele saptamani dupa nastere, mai ales ca proaspata mamica va trebui sa parcurga perioada de lahuzie.
Revenirea ovulatiei dupa nastere nu se identifica intotdeauna cu revenirea menstruatiei. Alaptarea poate constitui un factor decisiv atunci cand vine vorba de perioada fertila a proaspetei mamici.
Asadar, in cazul in care mama isi va alapta bebelusul menstruatia si ovulatia pot reveni mai tarziu, nu putini fiind aceia care considera ca alaptarea poate fi in acest caz o masura de contraceptie eficienta, insa nu intotdeauna foarte sigura. Desi nu se poate cunoaste data exacta a revenirii ovulatiei si menstruatiei, se poate spune ca nu intotdeauna cele doua apar impreuna, fiind posibil ca ovulatia sa apara putin mai devreme decat menstruatia, fapt care ar putea determina aparitia unei noi sarcini in cazul in care femeia nu adopta o alta masura de contraceptie. Potrivit cercetarilor medicale, aproape 10% dintre femei au ovulatie mai devreme de aparitia menstruatiei. In cazul alaptarii bebelusului, menstruatia ar putea aparea in aproximativ o luna de la intreruperea alaptarii sau chiar in timpul alaptarii.
Ori de cate ori femeia ia decizia sa nu isi alapteze bebelusul, atunci atat ovulatia, cat si revenirea ciclului menstrual vor aparea mult mai repede, in circa sase – opt saptamani de la nastere, insa nici de aceasta data lucrurile nu pot fi stiute cu mare precizie.
Cunoasterea datei de revenire a ovulatiei este foarte importanta pentru ca femeia sa poata preveni aparitia unei sarcini. Tocmai de aceea, este nevoie de multa atentie si adoptarea masurilor de protectie potrivite, raportate la nevoile medicale ale proaspetei mamici.