Pentru prima data in istoria terapiei cu celule stem, cardiologii au reusit sa imbunatateasca functia cardiaca a bolnavilor, cu ajutorul tesutului prelevat din inima lor.
“Din cand in cand, se intampla ceva revolutionar in medicina. Descoperirea aceasta este egala in importanta cu primul transplant de inima“, a declarat Josh Hare, seful clinicii de cardiologie de la Interdisciplinary Stem Cell Institute de la Universitatea din Miami, relateaza Time.com.
Tinta studiului efectuat de savantii de la Universitatea din Louisville au fost suferinzii de insuficienta cardiaca. Aceasta afectiune cronica este cauzata de infarct.
Stenoza arteriala ucide tesutul cardiac iar acest lucru slabeste capacitatea inimii de a pompa sange. Oamenii bolnavi de insuficienta cardiaca sufera de oboseala, dificultati respiratorii si inflamatii ale membrelor.
Pana acum, singurul mod de a trata eficient insuficienta cardiaca era operatia de tip bypass. Aceasta procedura sporeste fluxul sangvin si impiedica pierderea de tesut, dar nu reface materialul organic deja pierdut.
Cercetatorii de la Universitatea din Louisville au supus 23 de pacienti suferinzi de insuficienta cardiaca la o serie de experimente. La 16 din acestia li s-au injectat celule stem purificate, prelevate din propria lor inima in timpul operatiei de bypass, potrivit modista.ro.
Ceilalti pacienti au primit tratament standard dupa interventie.
Bolnavilor care au acceptat sa se supuna experimentului li s-au “infuzat” peste un milion de celule stem. Acestea le-au fost administrate cu ajutorul unui cateter la 100 de zile dupa operatie. S-a estimat ca materialul organic infuzat va produce 4 trilioane de noi celule cardiace.
Experimentul s-a facut cu scopul de a afla daca procedura era sigura sau nu. Cercetatorii au avut o surpriza cand au observat ca functia cardiaca a subiectilor se imbunatatise remarcabil in decursul a 4 luni.
14 dintre pacientii injectati prezentau o capacitate cardiaca mai mare cu 39 %. Grupul caruia nu i se facuse infuzarea nu a prezentat o functie cardiaca mai mare.
La un an dupa tratament, bolnavii injectati continua sa faca progrese. Puterea inimii lor a mai crescut cu 4%, de la 39% la 43%. Mai mult, RMN-urile cardiace au aratat ca zonele intesate de tesut mort incepeau sa se vindece, atat la 4 luni dupa tratament, cat si la un an dupa acesta.
“Michael Jones, primul nostru pacient, abia putea sa mearga cativa metri fara sa oboseasca. L-am vazut de curand si mi-a spus ca a inceput sa lucreze din nou la ferma lui si ca s-a incumetat chiar sa dea cateva cosuri de baschet. Aceste povesti ne fac sa vrem sa continuam cu testele”, au declarat cercetatorii.
In aceeasi zi, s-a publicat un alt studiu in Jurnalul Asociatiei Medicale Americane, ale carui rezultate nu au fost atat de stralucite. Cercetatorii au incercat sa imbunatateasca prognosticul cardiacilor cu ajutorul celulelor stem prelevate din maduva spinarii.
Experimentul s-a dovedit a fi un esec. Cu toate acestea, savantii de la Universitatea din Louisville considera ca insuccesul procedurii s-a datortat prelevarii tipului gresit de celule stem.
“Cheia este in tipul de celule prelevate. Cu acest material organic luat direct din inima, atacam problema direct: inlocuim tesut mort de un anumit fel, cu tesut viu de acelasi fel. Daca rezultatele noastre se confirma, avem de-a face cu o revolutie in domeniul cardiologiei” a declarat Roberto Bolli, director al Institutului de Cardiologie din Louisville.