Riscul de cancer la san scade considerabil in cazul unor sarcini la varste mai inaintate. In urma unor cercetari destul de recente s-a constatat ca riscul de cancer de san scade destul de mult, mai ales in cazul in care sarcina apare mai tarziu in viata unei femei.
Cu alte cuvinte, toate femeile care au amanat mai mult momentul in care sa devina mamici primesc de aceasta data o veste destul de buna din partea cercetatorilor. Sarcina la varste ce depasesc 28 de ani sau chiar mai mult reuseste sa stopeze din evolutie efectele dezastruoase ale acestui tip de cancer.
Cercetatorii din cadrul Centrului de Cercetare a Cancerului Fred Hutchinson sunt de parere ca toate femeile care raman insarcinate dupa trecerea unui minim de 15 ani de la data primei menstruatiei nu prea mai au de ce sa se teama, riscul ca acestea sa dezvolte anumite forme grave de cancer fiind destul de redus. Asadar, dintr-un prim calcul am putea spune ca toate sarcinile obtinute la varste de peste 27-30 de ani vor fi ferite de amenintarea acestui tip de maladie.
Intreaga lor cercetare s-a bazat pe studierea unui numar de 1960 de femei cu varste cuprinse intre 22 si 40 de ani. S-a ajuns la concluzia ca toate femeile mai in varsta aveau sanse cu pana la 60% mai scazute de a face cancer decat femeile mai tinere.
Alaptarea este o alta metoda de reducere a acestor riscuri, considera medicii specialisti. Modificarile hormonale care au loc in momentul alaptarii, determinand producerea de lapte matern au ca efect protectia si mentinerea sanatatii sanului. Cu alte cuvinte, toate femeile care opteaza sa isi alapteze bebelusii la san sunt mult mai ferite in fata acestei afectiuni.