Un nou-nascut prematur cu o greutate prea mica in momentul nasterii poate intampina serioase probleme oftalmologice, ajungandu-se pana la diagnosticarea retinopatiei.
Retinopatia nou-nascutului prematur reprezinta o afectiune destul de grava care poate conduce la pierderea in totalitate a simtului vazului.
Mai mult de jumatate dintre nou-nascutii prematuri cu o greutate mai mica de 1800 grame la nastere ori aceia nascuti mai inainte de implinirea saptamanii 28 de sarcina dezvolta o asemenea afectiune.
Cauza retinopatiei nou-nascutului prematur este explicata printr-o greutate prea mica la nastere, dar si prin deficitul de vitamine si minerale din organismul micutului. In cazul in care acesta este ventilat mecanic poate dezvolta una dintre formele retinopatiei. De asemenea, afectiunile mamei din timpul sarcinii pot cauza astfel de probleme de sanatate.
Un astfel de lucru se explica prin faptul ca ochii bebelusului nu sunt inca bine dezvoltati, retina fiind imaturizata. Cu alte cuvinte, vasele de sange de la nivelul ochiului nou-nascutului se distrug conducand astfel la dezlipirea de retina.
De regula, retinopatia nou-nascutului prematur nu se petrece imediat, forma de final a bolii avand loc la un interval de circa sase luni. In cazul in care medicii depisteaza din timp semnele bolii, reusind sa previna dezlipirea de retina este posibil ca bebelusul sa capete strabism, glaucom ori miopie in maturitate.
Potrivit medicilor, prevenirea nasterii premature reprezinta una dintre solutiile cele mai eficiente. Tocmai de aceea, gravida va trebui sa faca vizite dese la medicul obstretician pentru supravegherea sarcinii si excluderea oricaror riscuri.
In cazul in care nasterea are loc inainte de termen medicii introduc copilul in incubator, ventilandu-l mecanic. Atat in cazul unui deficit, cat si al unui surplus de oxigen oferit de aparate se poate vorbi despre retinopatie.
Orice nou-nascut prematur va trebui monitorizat oftalmologic cu regularitate.
Cele mai inovative metode de tratament sunt crioterapia care presupune inghetarea zonei afectate de la nivelul retinei ori interventia cu laser.