Atunci cand sunteti victima unui eventual avort spontan sau cand fatul nu are activitate cardiaca prezenta, lucru evidentiat din ecografie, medicul va poate recomanda efectuarea unui chiuretaj.
Un astfel de chiuretaj reprezinta o interventie chirurgicala de scura durata, de cira 10 minute prin care medicul va introduce prin canalul cervical un furtunas pana in uter sau o chiureta pentru aspirarea sacului embrional. O astfel de interventie se realizeaza de regul sub influenta unei anestezii de scurta durata sau a unei anestezii locale, fiind injectate la nivelul uterului mai multe injectii anestezice, in acest mod, tanara nesimtind o durere intense, aceasta fiind suportabila, in functie de complicatia interventiei. Administrarea de sedative de-a lungul acestei interventii va face ca tanara sa se simta foarte molesita dupa finalizare.
Cu toate ca se spune ca exista riscul ca un chiuretaj sa afecteze posibilitatea de a mai ramane insarcinata a doua oara, un chiuretaj bine facut elimia un asemenea risc.
Cu toate acestea, exista si riscuri, putand aparea complicatii, de genul:
– sindromul lui Asherman – moment in care uterul nu mai este flexibil, fiind foarte rigid, fiind nevoie de o interventie chirurgicala;
– chiuretaj incomplete – acesta se poate produce ca urmare a ramanerii unor resturi din embrion in uter. Ca atare, sangerarile vor fi din ce in ce mai abundente. Se pot administra medicamente pentru eliminarea resturilor ramase sau, in cazuri mai grave, se poate recurge la un al doilea chiuretaj;
– perforarea peretilor uterului –ca urmare a interventiei peretii uterului se pot perfora, fiind necesara interventia chirurgucala pentru repararea acestora.
Cu toate ca exista riscul aparitiei unor asemenea complicatii ale avortului, acestea sunt foarte rare, tehnica medicala avansand foarte mult in aceasta perioada. Chiar daca impactul emotional este destul de mare, multe femei prefera un asemenea lucru, intrucat nu pot trai cu gandul ca embrionul mult dorit nu are activitate cardiaca. De regula, refacerea emotionala dupa un asemenea moment nu este una de lunga durata, embrionul neavand nici o sansa de supravietuire, iar in acest mod mama nu se va invinovati.
Tatiana Tuta