Daca va decideti sa efectuati o nastere prin operatie cezariana, veti analiza cu siguranta si riscurile unei astfel de interventii. Nasterea prin operatie cezariana se comporta ca orice alta interventie chirurgicala si are anumite efecte negative.
De multe ori, teama de operatie determina unele mame sa recurga la nasterea pe cale naturala, catalogand-o pe aceasta drept o nastere destul de periculoasa.
Dar, ca si la nasterea pe cale naturala pot aparea si aici anumite esecuri. Atunci cand aveti in vedere operatia cezariana va ganditi in primul rand la anestezia efectuata si gradul de pericol pe care trebuie sa il infruntati.
De-a lungul timpului s-a constatat ca o astfel de nastere comporta un risc mai ridicat de 4 ori mai mare decat in cazul unei nasteri pe cale naturala, gradul de mortalitate fiind de 1 la 2.500 fata de 1 la 10.000 pentru o nastere pe cale naturala. Desigur, aceasta rata a mortalitatii se datoreaza anumitor boli ale mamei sau boli aparute pe timpul sarcinii.
Anestezia poate reprezenta un risc, dar tinand cont de faptul ca tehnica medicala a evoluat destul de mult, inlocuind anestezia generala cu cea partiala, rahidiana sau peridurala, acesta este din ce in ce mai mic.
In timpul operatiei se poate pierde aproximativ un litru de sange, pe cand la o nastere pe cale naturala se piede o cantitate de numai 500 grame. Cu toate acestea, mama nu trebuie sa isi faca griji, in timpul sarcinii a acumulat suficient lichid sangvin astfel incat sa nu mai fie nevoie de transfuzie sanguina.
Riscurile aparitiei unor infectii ale uterului, urinare sau ale operatiei sunt destul de crescute. Dupa operatie, functiile mamei vor fi recuperate mai greu, aceasta deplasandu-se mai incet, simtind senzatii dureroase, functiile intestinale sunt ingreunate, alimentatia trebuie reluata progresiv, iar alaptatul survine ceva mai tarziu decat la o nastere pe cale naturala.
Cu toate acestea, de multe ori, operatia cezariana poate reprezenta doar o alternativa benefica, inlaturand riscurile legate de sanatatea mamei sau a bebelusului in cazul unei nasteri pe cale naturala.