Dupa anii 1970 s-a putut observa o crestere a numarului celor care au adus pe lume bebelusi din sarcini gemelare sau chiar tripleti.
Ca urmare a fenomenului de fertilizare in vitro, sansele de a aduce pe lume gemeni sau tripleti cresc destul de mult datorita implantarii in uterul mamei a trei embrioni viabili. Asa ca peste 30% din gemeni provin din astfel de tehnici destul de des intalnite. Ca urmare a varstei mamei, de peste 30 de ani pot fi sporite sansele de a deveni mamici de doi sau chiar trei bebelusi.
Cu toate acestea, mamicile care nasc gemeni sau tripleti trec printr-o stare depresiva destul de greu de preintampinat. Riscurile sunt mari atat pentru mama, cat si pentru bebelusi intrucat in timpul sarcinii pot aparea hemoragii sau semne declansatoare ale unei nasteri premature.
Un risc major asumat inca din timpul sarcinii este posibilitatea de a da nastere bebelusilor inca de dinainte de termen. Marea majoritate a gravidelor cu sarcini multiple aduc pe lume bebelusi mai inainte de implinirea de catre acestia a varstei de 37 de saptamani intrauterine. Asa ca, riscurile unei nasteri premature comporta un procent destul de ridicat, de peste 50%. In astfel de cazuri, exista si situatiile mai putin placute in care cei mici nu pot supravietui fie amandoi, fie doar unul nasterii premature, un procent de peste 20% din bebelusii nascuti prematuri nesupravietuind imediat dupa nastere. Si peste ani, bebelusii nascuti prematuri pot intampina probleme majore de dezvoltare, peste 20% dintre cei care supravietuiesc avand probleme locomotorii sau intelectuale.
Iar daca considerati ca mama va trece cu bine peste aceasta etapa, va inselati. Riscurile mortii postpartum a mamei sunt majore, fiind de peste 3 ori mai crescute decat in cazul unei nasteri unice. Depresiile postpartum in perioada de lahuzie, dar si mai apoi sunt destul de serioase si necesita ingrijiri medicale de specialitate.