Cand depasesti varsta ideala pentru a concepe, incepi sa te gandesti mai mult la riscuri. Incepand cu o grija deosebita pe care o acorzi corpului tau, continuand cu o dieta sanatoasa, controale dese si multe limitari care insa iti aduc numai bine, este momentul sa te gandesti de doua ori cu ce exista riscul sa te confrunti.
In primul rand trebuie sa te asiguri ca ai parte de suficient somn in perioada sarcinii. Aceasta poate fi o perioada ideala pentru a regandi tot programul tau de somn. Expertii sustin ca poti scoate TV-ul din „scena” dormitorului, si acelasi tratament sa fie aplicat si telefonului si laptopului. Incearca sa faci din camera in care dormi, un spatiu de evadare pentru tine si partenerul tau.
Vaccineaza-te!
Asigura-te ca esti la zi cu imunizarile. Discuta cu medicul tau posibilitatea de-a te vaccina impotriva gripei sau afla daca esti mai degraba sfatuita sa te imunizezi cu produse naturale.
Limiteaza consumul de alcool
Expertii inca incearca sa nu marseze atat de intens pe efectele alcoolului in perioada timpurie a sarcinii, insa pediatrii sustin ca studiile pot contribui la sansele de a pierde sarcina. Sfat: Nu consuma bauturi alcoolice in cea de-a doua parte a ciclului menstrual. Aceasta este perioada in care ovulezi, iar sansele sa ramai insarcinata sunt mult mai mari.
Renunta la fumat
Renunta la tigari in perioada de dinaintea conceptiei. Conform studiilor, femeile care fumeaza au cu 60% mai multe sanse sa fie infertile. Ca sa nu mai mentionam ca fumatul poate contribui negativ la dezvoltarea fatului.
Evita stresul
Stresul este una din cauzele care stau la baza ciclurilor neregulate, ceea ce conduce la un control mai slab al ovulatiei si implicit la scaderea sanselor de a ramane insarcinata.
Beneficiile unei sarcini la varsta a II-a
Desi o sarcina mai tarzie te poate expune unor riscuri de complicatii a sanatatii, exista totusi si aspecte pozitive. Ca potentiala mama mai matura, realistic vorbind, vei fi dedicata acestei idei de a ingriji copilul, de a-l invata care sunt valorile esentiale ale vietii. Pe de alta parte, spre deosebire de mamele tinere, tu vei fi luat deja in considerare schimbarile pe care le va aduce un bebelus in viata ta si implicit, vei fi mai pregatita sa faci fata provocarilor ce vor urma.
Fiecare femeie ar trebui sa fie constienta de riscurile asociate cu o sarcina pe care alegi sa o ai mai tarziu. Si avand in considerare ca multe dintre sarcini sunt neplanuite, orice femeie care este capabila sa conceapa ar trebui sa urmeze tipare care promoveaza sanatatea reproductiva.