Daca ati trecut proaspat printr-o nastere realizata prin operatie cezariana, este cazul sa nu va ganditi la o noua sarcina pentru o perioada de minimum un an de la nastere intrucat riscul de ruptura uterina este destul de mare.
Un asemenea lucru presupune faptul ca peretii uterului cedeaza ca urmare a presiunii cauzate de cresterea in greutate a fatului, uterul fiind destul de plapand dupa nasterea prin cezariana ce a avut loc cu putin timp in urma.
Daca va ganditi ca un astfel de lucru se poate remedia medical, eventual tot chirurgical, ei bine, nu totul se poate repara. Si ma refer in primul rand la faptul ca viata celor doi, a mamei si a fatului sunt puse grav in pericol. Se vor produce sangerari majore, dureri crescute la nivelul abdomenului, dar si un puls cardiac crescut atat la mama, cat si la fat.
Daca va ganditi la o cale de salvare a fatului, exista una singura: aceea ca ruptura sa se produca chiar in timpul nasterii. Fatul va fi destul de puternic pentru a rezista interventiei, desigur procedandu-se la o alta interventie chirurgicala cezariana.
Daca vei opta pentru o nastere naturala dupa una prin cezariana, riscul este cu mult mai crescut daca taietura precedenta este facuta pe verticala.
Exista si situatia destul de rar intalnita in care peretele unui uter poate sa se fisureze chiar daca nu a fost cauza unei cezariene. Si astfel de riscuri apara atunci cand mama a trecut prin mai multe nasteri sau printr-un numar ridicat de intreruperi ale sarcinilor. Mai poate fi cauzat daca placenta este prinsa adand in interiorul uterului, daca gravida asteapta gemeni, dar si daca contractiile avute de mare sunt prea crescute ca intensitate.
In cazuri severe medicii pot recomanda mamei histerectomia sau asa-zisa indepartare a uterului. In astfel de situatii, pentru viata celui mic nu se va mai putea face nimic. Asa ca, inainte de o noua sarcina, consultati-va cu un medic.
Articol realizat de Tatiana Tuţă