Afla cum poate varsta pe care o ai sa afecteze sarcina si ce poti face tu pentru a te asigura ca vei fi bine dar si ca bebe se dezvolta sanatos si in siguranta.
Pe masura ce timpul a trecut, varsta medie la care o femeie se casatoreste sau intra intr-o relatie foarte serioasa a crescut. Daca nu esti una dintre cele mai tinere mamici, e bine de stiut ca nu esti singura! Studiile atesta insa ca femeile care amana conceptia, infrunta riscuri precum: infertilitate, pierderea sarcinii, nastere prematura, diabet gestational, diferite complicatii, hipertensiune sau retard de crestere la bebelusi.
Asadar ce este de facut? Toate femeile ar trebui sa-si monitorizeze sanatatea reproductiva. Daca ai peste varsta de 35 de ani, urmeaza tiparul de mai jos, pentru a te asigura ca ai parte de o sarcina sanatoasa.
Vizite la medic – In mod regulat trebuie sa mergi la medic. Daca iti planuiesti sa ramai insarcinata, fa-ti un control general. Medicul tau iti recmanda cele mai bune vitamine, potrivite pentru necesitatile organismului tau. De asemenea iti va oferi raspunsuri la intrebarile tale referitor la dieta din timpul sarcinii, cat de bine este sa faci sport si cat de mult si ce factori inconjuratori este bine sa eviti in urmatoarele noua luni.
Vitamine prenatale – La recomandarea medicului poti lua vitamine prenatale, in mod special acid folic, pe care il poti lua cu cateva luni inainte de conceptie. Acidul folic previne malformatii neuronale sau ale coloanei vertebrale.
Tine sub control afectiunile cronice – Asigura-te ca esti la curent cu afectiunile de care ai putea suferi, de boli precum diabetul sau tensiunea arteriala. Asigura-te ca medicul tau este informat ca tu iti planuiesti sa concepi si cere-i un sfat care sa te ajute sa-ti mentii sanatatea corpului.
Verifica greutatea – Daca esti supraponderala, este indicat sa pierzi in greutate. Femeile supraponderale risca mai mult sa aiba probleme in timpul sarcinii si care risca sa intampine dificultati in travaliu.
Dieta sanatoasa – Este momentul sa te concentrezi cu adevarat pe ceea ce mananci! Include in dieta ta alimentara o varietate mare de alimente. Asigura-te ca iei suficient Acid Folic, acesta este continut de spanac, fasole, linte sau seminte de floarea soarelui.
Fa sport in mod constant–Este momentul sa pui la punct un plan corect de sport. Alatura-te unui curs de exercitii prenatale, sau orice altceva iti trezeste interesul si este aprobat de catre medicul tau. Si asigura-te ca sportul pe care il practici sa fie facut constant.