[imagebrowser id=283]Vitamina D reprezinta un element de baza in dezvoltarea armonioasa a copilului. Cunoscuta drept „Vitamina soarelui”, aceasta face parte din categoria vitaminelor care pot fi acumulate de organism direct de la razele soarelui.
Importanta vitaminei D este destul de mare. In general vitamina D este responsabila cu fixarea sursei de calciu si fosfor in organism. De asemenea, sistemul osos este mai bine intarit, cu ajutorul sau reusind sa alungam riscurile osteoporozei de mai tarziu, dar si ale rahitismului.
Tratarea hipertensiunii, a afectiunilor de origine cardiovasculara reprezinta alte elemente care ne asigura de avantajele pe care le ofera vitamina D in organismul copilului.
De aceea, atunci cand mergeti la mare este indicat sa nu aplicati foarte multa crema cu factor de protectie ridicat intrucat organismul copilului nu va putea fixa aceasta vitamina in mod natural in organism. Cu toate acestea, la fel de contraindicat este sa tineti copilul atunci cand soarele este foarte puternic fara a-i aplica astfel de unguente.
In cazul in care copilul prezinta o deficienta de vitamina D medicul ii poate recomanda acestuia un supliment medicamentos pe care sa i-l puteti oferi cu regularitate in orice moment al zilei. De regula, copiii cu varsta de pana la doi anisori vor trebui sa ia zilnic circa doua picaturi de vitamina D pe zi, fiind cunoscuta de catre parinti sub denumirea de Vigantol.
Excesul de vitamina D ii poate provoca copilului anumite tulburari destul de mari. Starea de urinare frecventa, inapetenta, diaree, dar si convulsiile sunt reactiile adverse ale unui supliment in exces de vitamina D.
De aceea, ori de cate ori doriti sa ii adaugati in meniul zilnic un astfel de supliment este indicat sa va adresati medicului in vederea efectuarii investigatiilor de specialitate pentru depistarea deficitului sau excesului de vitamina D. In cazul in care medicul considera necesar, va va recomanda doza zilnica recomandata.
Foto: http://blog.mymed.ro / http://img.garbo.ro