[imagebrowser id=1517]Rubeola se numara printre principalele boli ale copilariei, cei mici fiind expusi riscului de infectare. Chiar daca este vorba despre o afectiune, aparuta devreme, rubeola nu ridica grave probleme de sanatate, fiind produsa de infectarea cu virusul rubeolic. Popular, aceasta este cunoscuta si sub denumirea de “pojarul de trei zile” sau “pojarul german”.
Chiar daca se numara printre afectiunile ce pot avea complicatii, rubeola nu este la fel de periculoasa ca rujeola, efectele sale fiind mult mai restranse.
In cazuri destul de rare, in mod deosebit femeile, resimt un disconfort la nivelul articulatiilor, simptomatologie care nu se manifesta la copii sau la barbati.
Una dintre cele mai periculoase complicatii ale rubeolei este encefalita, manifestata indeosebi la adulti, ce prezinta o rata de mortalitate destul de avansata, cuprinsa intre 30-50% din cazuri.
Senzatia de mancarime determinata de eruptia cutanata nu poate fi considerata una dintre complicatii, identificandu-se cu reactiile firesti ale bolii.
Unul dintre cele mari pericole este reprezentat de contaminarea cu acest virus in timpul primelor patru luni de sarcina. In acest mod, prin mediul plancentar, infectia va ajunge la bebelus, aflat in procesul de formare, conducand astfel catre agravarea starii sale de sanatate. Riscul de avort spontan este cu atat mai mare cu cat sarcina se afla mai la inceput. In cazul in care sarcina este dusa pana la capat, iar virusul a patruns in organism in primele patru luni de gestatie, atunci se poate ivi situatia in care bebelusul sa se nasca cu grave defecte ori malformatii congenitale. Cele mai frecvente cazuri sunt surditatea, cataracta, retard mintal, leziuni cerebrale.
Ori de cate ori observati o schimbare este indicat sa anuntati de urgenta medicul specialist.
Citeste si:
Cum patrunde virusul in organism?