[imagebrowser id=1516]Rubeola se numara printre principalele boli ale copilariei, cei mici fiind expusi riscului de infectare. Chiar daca este vorba despre o afectiune, aparuta devreme, rubeola nu ridica grave probleme de sanatate, fiind produsa de infectarea cu virusul rubeolic. Popular, aceasta este cunoscuta si sub denumirea de “pojarul de trei zile” sau “pojarul german”.
Nu putini sunt aceia care vorbesc despre rubeola aparuta in sarcina. Contactata pe parcursul celor noua luni de sarcina, rubeola poate ridica mari probleme, aduse dezvoltarii bebelusului. S-a demonstrat faptul ca femeile care au fost infectate cu virusul rubeolic in sarcina au fost mult mai expuse riscului de avort spontan decat femeile care nu au intrat in contact cu un astfel de virus. Incidenta in acest caz este mai crescuta in cazul in care sarcina se afla in primul trimestru.
Atunci cand gravida intra in contact cu o persoana contaminata va trebui sa se prezinte de urgenta la medicul specialist, explicandu-i cele intamplate. In astfel de situatie, medicul poate recomanda injectarea de imunoglobuline, in asa fel incat siguranta fatului aflat in pantecul mamei sa fie mult mai mare.
De cele mai multe ori, contactarea unei astfel de afectiuni in timpul sarcinii poate conduce la grave probleme de sanatate. Cu alte cuvinte, bebelusul s-ar putea naste cu majore defecte congenitale, indeosebi la nivelul vazului sau auzului. Nici afectiunile cardiace, problemele circulatorii, deficiente la nivelul sistemului osos nu ar putea fi excluse. Toate aceste lucruri i-ar putea pune bebelusului sanatatea in pericol.
Contactata in primele patru luni de sarcina, rubeola poate crea consecinte destul de grave. Aceasta afectiune poarta denumirea de sindromul rubeolei congenitale, riscul de transmitere de la mama la fat prin intermediul placentei fiind unul foarte mare. Surditate, cataracta, leziuni la nivelul creierului, retard mintal sunt doar cateva dintre cele mai frecvente probleme ce le poate crea. Odata cu trecerea timpului, dupa depasirea celor patru luni de sarcina, riscurile pentru bebelus sunt din ce in ce mai mici.
Pentru a preveni toate aceste lucruri este indicat ca femeia sa se prezinte la medic mai inainte de a ramane insarcinata, in asa fel incat sa poata fi afla daca a fost sau nu imunizata impotriva acestui virus. In cazul in care nu se constata ca a fost imunizata, medicii pot recomanda vaccinarea, insa vor atentiona femeia sa se fereasca de aparitia sarcinii cel putin o luna de la efectuarea vaccinului intrucat tulpinile acestuia ar putea fi periculoase pentru fatul in curs de dezvoltare intrauterina.
Citeste si:
Cum patrunde virusul in organism?