[imagebrowser id=1512]Rubeola se numara printre principalele boli ale copilariei, cei mici fiind expusi riscului de infectare. Chiar daca este vorba despre o afectiune, aparuta devreme, rubeola nu ridica grave probleme de sanatate, fiind produsa de infectarea cu virusul rubeolic. Popular, aceasta este cunoscuta si sub denumirea de “pojarul de trei zile” sau “pojarul german”.
Rubeola reprezinta una dintre cele mai comune boli ale copilariei, afectand in mod deosebit copiii mici. Cu toate acestea, rata de raspandire poate fi la fel de mare si in cazul in adolescentilor sau chiar al adultilor, orice persoana putand a fi contaminata destul de usor.
Unul dintre cele mai comune simptome ale rubeolei este starea eruptiva de la nivelul tegumentelor, cunoscuta si sub denumirea de rush cutanat. Acesta senzatie afecteaza indeosebi copiii mici si mai putin adultii.
De obicei, la nivelul pielii apare o stare de roseata, ce se accentueaza destul de mult odata cu trecerea timpului. Mici puncte rosii cuprind atat regiunea fetei, cat si pielea de la nivelul abdomenului sau pieptului. Cu timpul, acestea devin din ce in ce mai evidente, aparand la nivelul intregului corp. Chiar si asa, nu este obligatoriu ca eruptia sa insoteasca intotdeauna aceasta boala si, tocmai de aceea, rubeola poate fi confundata destul de usor cu o alta afectiune, cu simptome similare.
Durerile articulare reprezinta o alta stare prin care poate trece o persoana contaminata cu virusul rubeolic. De obicei, aceste dureri apar la nivelul articulatiilor, fiind mai mult afectate femeile decat barbatii. Acestez nu sunt de nesuportat, insa creaza o stare de disconfort ori de rau general, fiind destul de greu tolerata atat de copii, cat si de adulti.
Febra intra in simptomatologia rubeolei. Chiar daca nu este foarte mare ca intensitate, febra insoteste aceasta afectiune, atat in cazul adultilor, cat si in cazul copiilor, creand astfel o stare de rau general la nivelul intregului organism.
Prezenta ganglionilor reprezinta un alt simptom destul de frecvent. Acestia se localizeaza in jurul gatului sau in regiunea urechilor, chiar din timpul perioadei de incubatie, disparand odata cu vindecarea.
In simptomatologia rubeolei mai intra si scaderea apetitului, stare generala de rau, rinoree, dureri de cap.
Ori de cate ori observati o astfel de simptomatologie nu ii oferiti copilului dumneavoastra medicatie la intamplare, ci consultati de urgenta medicul specialist care va poate oferi cele mai bune sfaturi si poate diagnostica din timp o astfel de afectiune, tratand-o corespunzator.
Citeste si:
Cum patrunde virusul in organism?