Metodele de invatare sunt destul de variate, fiecare cadru didactic si parinte aplicandu-le pe cele pe care le considera cele mai potrivite.
Una dintre cele mai vechi metode de invatare este analogia – o metoda simpla, usor de aplicat, care are rolul de a stimula creativitatea.
Ori de cate ori este folosita, profesorii si parintii vor reusi sa le dezvolte imaginatia. Asadar, se va porni de la exemple simple – spre exemplu, asocierea dintre o masina si o bicicleta. Desi ambele sunt mijloace de deplasare, prezinta si anumite diferentieri – structura, constructie, etc.
Solicitandu-le copiilor sa gaseasca asemanarile si diferentele dintre cele doua mijloace de deplasare, copilul va fi capabil sa faca anumite asocieri care il vor ajuta sa isi fixeze mult mai bine informatia.
Psihologii sunt de parere ca analogia poate fi folosita in mai multe moduri, fiind una dintre cele mai des utilizate metode de invatare. Fie ca vor utiliza analogii directe ori fanteziste, parintii vor putea obtine destul de usor rezultatele dorite.
Analogia este o metoda de invatare care nu necesita o exploatare intelectuala, fiind aplicata in joaca de catre copii, profesori sau parinti. Avantajele acestei metode constau in capacitatea copilului de a se exprima liber si de a-si dezvolta creativitatea si imaginatia, gasind raspunsuri pentru intrebarile adresate de profesori.