Sahul in scoala ajuta la cresterea IQ-ului copilului, sunt de parere cercetatorii. Tocmai de aceea, in ultima perioada tot mai multe scoli pun accentul si favorizeaza jocul de sah.
Intr-un articol publicat in anul 2000, Dr. Peter Dauvergne a ajuns la concluzia ca sahul in scoala ajuta la cresterea IQ-ului copilului, stimulandu-i acestuia creativitatea. Cu toate acestea, sahul nu ajunge sa imbunatateasca nivelul IQ-ului la nesfarsit, fiind doar una dintre modalitatile practice prin care copilului ii este stimulata memoria vizuala, crede cercetatorul.
Prin sah, copiii sunt obligati sa inteleaga modul in care ar trebui sa functioneze jocul, sa priveasca cu atentie tabla de sah, sa cunoasca cum anume sa faca corelatii si conexiuni intre piesele de sah si ce schimbari ar putea produce orice mutare pe care si-ar dori sa o faca. Cu alte cuvinte, cu ajutorul receptorilor vizuali creierul va fi stimulat destul de mult, creandu-se anumite conexiuni cerebrale, folositoare la dezvoltarea nivelului IQ-ului copilului.
Chiar daca sahul in scoala ajuta la cresterea IQ-ului copilului, in realitate si acest fapt va fi limitat. Nu se poate vorbi despre cresterea inteligentei copilului intrucat nivelul IQ-ului determina anumite fractiuni ale acesteia. Cu alte cuvinte, IQ-ul nu reuseste sa masoare nivelul inteligentei micutului, acesta fiind doar o modalitate de testare doar a unor anumite parti ale inteligentei.
Cu toate acestea, sahul practicat in scoala reuseste sa creeze o interactiune intre elevi, stimulandu-le creativitatea. In acest mod, acestia isi vor dezvolta inteligenta creativa, fapt care ii va ajuta destul de mult in anii ce vor urma.