[imagebrowser id=1585]Un vechi proverb englez spune ca “Acela care doreste sa traiasca veci, trebuie sa manance salvie in luna mai”, iar prietenii nostri de la www.gatesterapid.ro care ne-au furnizat acest material, ne spun ca ar trebui sa mancam salvie in fiecare luna din an pentru a fi sanatosi.
Salvia, originara din regiunea mediteraneana, este cultivata si in tara nostra. In Evul Mediu era in topul celor mai cautate condimente si plante vindecare. Exista foarte multe plante cu proprietati de vindecare si avantaje pentru sanatate, asa cum este si salvie, despre care se spune ca prelungeste viata. Motiv pentru care este folosita in medicina traditionala pentru tratarea diverselor boli.
Te intrebi daca salvie este potrivita pentru tine? Uite beneficiile:
· stimuleaza digestia,
· antiseptic,
· antifungic,
· antiperspirant,
· sursa puternica de antioxidanti,
· reduce simptomele de diaree, etc.
Cum sa folosesti salvia in bucatarie?
Salvia este un condiment culinar bine cunoscut, care ofera aroma foarte placuta preparatelor din carne de pasare. Cu miros caracteritic si gust usor amar, se adauga cu atentie in preparate.
Salvia uscata este forma cea mai des utilizata in bucatariile moderne, dar in forma proaspata poate adauga o nota mai lejera retetelor.
Mosc, menta si iz floral, toate acestea se gasesc in salvie, care are o aroma minunata. Gustul acestei plante il regasim deseori in umplutura si retetele de curcan.
Ca si condiment poate fi adaugat in pateuri, paste, si este utilizat pe scara larga in preparatele din carne, sosuri pentru salate, preparate din peste, carne de vanat, carne de miel, carne de poc, de vita, carnati. In combinatie cu maghiranul este o alegere perfecta.
Taiati in bucati mici frunzele de salvie si adaugati-le la mazare sau peste parmezan risotto.
Se pune deasupra carnii de vitel sau pui, sau puteti inveli prosciutto in frunze de salvie si apoi sa-l prajiti in tigaie pana capata culoarea aurie.
In Italia, de obicei se gaseste in varianta tocata, amestecata cu unt topit si se adauga in pastele fainoase. Pentru un gust excelent frunzele de salvie se pot praji impreuna cu ficat sau rinichi. Salvie este folosita adesea alaturi de carnea grasa, deoarece ajuta digestia.
Modalitati de pastrare
Se aleg frunzele aromate, de culoare verde-gri, fara nici un semn de ofilire, ingalbenire sau alte deteriorari. Pe piata este vanduta sub forma de crengute proaspete sau frunze uscate. Salvia proaspata se depoziteaza in frigider, infasurata intr-un prosop de bucatarie si inchisa intr-o punga de plastic. Frunzele proaspete se spala si se folosesc inrtegi sau taiate dupa cum este necesar.
Salvia uscata se pastreaza timp de un an departe de sursa de lumina, de caldura si umiditate. Frunzele se zdrobesc in palma pentru a elibera aroma.
O veche superstitie englezeasca spune ca proaspetii casatoriti ar trebui fiecare sa planteze in gradina propria planta de salvie. Dimensiunea celor doua tufe de salvie va determina cine va fi stapanul casei.
Sursa poze:
http://www.thesweetbeet.com/omelet-recipe/
http://www.ejozi.co.za/spices-and-herbs/sage.html
https://usesofherbs.com/sage-herb