Chiar daca uneori pareti avertizata de catre cei din jur ca odata cu sarcina vor aparea si neplacerile legate de stricarea danturii avute inainte de a ramane insarcinata, nu intotdeauna se adevereste o astfel de supozitie.
Potrivit medicilor, aportul de calciu necesar dezvoltarii copilului in mediul intrauterin va fi luat din oase si nu de la nivelul dintilor. O astfel de pierdere a calciului de la nivelul sistemului osos va fi recuperata destul de usor imediat dupa nastere sau, in cazul in care alaptati, dupa ce intarcati bebelusul. Asadar, daca veti avea o igiena dentara corespunzatoare si sfaturile unui dentist destul de priceput, mai mult ca sigur astfel de probleme sunt evitate.
Potrivit unor studii realizate recent in domeniul medical s-a demonstrat ca daca gravida pe timpul sarcinii are uneori probleme gingivale, exista riscul ca aceasta sa nasca prematur. Asadar, aproximativ 20% din nasterile premature se datoreaza paradontozei, o infectie aparuta la nivel gingival.
Iata o parte din obiceiurile legate de igiena dentara de care trebuie sa tina cont gravida:
- Asigurarea unei perieri de doua ori in cursul unei zile;
- Control regulat la stomatolog;
- A se folosi ata dentara ori de cate ori este cazul.
Potrivit stomatologilor, este mai indicat sa va rezolvati anumite probleme dentare inainte de a ramane insarcinata. Asa ca, daca v-ati gandit sa aduceti pe lume un bebelus, faceti un control de rutina si, eventual, tratati anumite afectiuni dentare.
Imediat dupa ce ati ramas insarcinata, nu va sfiiti sa ii comunicati dentistului acest lucru. Razele X, radiografiile sau anumite anestezii locale vor fi administrate cu o mai mare prudenta, in prealabil dupa o discutie cu medicul obstretician.
Asa cum spuneam, nu pierderea calciului ar putea cauza probleme dentare, ci mai degraba afectiunile gingivale, starea de voma si greata, dar si consumul alimentelor dulci.
In timpul sarcinii este posibil sa va confruntati cu urmatoarele probleme de natura gingivala:
- Sangerari;
- Umflarea gingiilor;
- Gingivita;
- Parodontoza.
Starea de voma sau cea de reflux gastro intestinal poate aduce la nivelul danturii anumiti acizi destul de puternici din stomac. Asadar, riscul de cariere a dintilor este destul de ridicat, mai ales daca ne gandim la faptul ca smaltul dentar este cel mai afectat.
Starea de greata datorata perierii dentare poate deveni destul de greu de acceptat, mai ales intr-o astfel de perioada. Chiar daca nu este deloc placuta o astfel de senzatie, nu stopati periatul intrucat veti creste riscul de aparitie a cariilor dentare.
Consumul de alimente dulci poate avea o influenta nefasta asupra sanatatii dentare. De aceea, daca veti avea astfel de pofte pe parcursul sarcinii incercati sa le inlocuiti cu un consum mai ridicat de fructe. Daca insa senzatia de dulce datorata consumului de fructe nu va este suficienta, puteti consuma si alimente care contin zahar intr-o cantitate moderata. Dupa ce mancati astfel de alimente, clatiti-va gura cu apa pentru ca zaharul sa nu distruga smaltul si sanatatea dentara.