Inca de la cele mai mici varste s-ar putea sa ai neplacerea sa iti observi copilul cu o mica sangerare nazala. De ce si mai ales cum apare? Sangerarea nazala poate aparea fie ca urmare a unei lovituri in zona nazala a copilului, fie spontan.
Este cunoscut faptul ca in zona nazala capilarele vaselor de sange sunt foarte plapande, sangerarea in aceasta regiune producandu-se destul de usor, neavand o cauza majora. Din punct de vedere medical sangerarea este cunoscuta sub denumirea de epistaxis.
Daca copilul confirma faptul ca nu a suferit nicio lovitura in zona nazala trebuie sa aveti in vedere o alta serie de factori:
- Polipi nazali;
- Sinuzita;
- Raceala mai severa;
- Alergie;
- Blocaj renal puternic;
- Deviatie de sept;
- Hemofilie;
- Tumori benigne.
Si loviturile in zona nasului pot determina sangerari la fel de puternice. Asadar, trebuie sa va feriti copilul de astfel de lovituri si sa incercati sa il faceti atent mai ales la ora de sport de la scoala. O minge primita in nasuc in timpul jocului ii poate cauza astfel de probleme, destul de alarmante mai ales pentru cel mic. Daca observati ca sangerarea nu s-a oprit in cel mai scurt timp, trecand circa 10 minute de la declansare, iar cel mic are senzatie de varsaturi ca urmare a sangelui ce s-a scurs in stomac este timpul sa va alarmati si sa cereti ajutor de specialitate.
Pana la primirea ajutorului puteti:
- Sa asezati copilul pe spate, in pozitie culcata;
- Solicitati-i sa respire pe gura in asa fel incat sangele scurs sa nu fie inhalat in plamani;
- Incearca sa ii aplici putina gheata pe nara sangeranda pentru a opri sangerarea;
- Nu il lasati pe cel mic sa isi sufle nasul minim doua ore dupa oprirea sangerarii intrucat poate fi declansata iarasi.