Ai observat că îți curge sânge din gingii atunci când te speli pe dinți? Acest lucru reprezintă un motiv de îngrijorare și este bine să mergem la medicul stomatolog pentru a investiga posibilele cauze și posibilități de tratament. Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, explică toate cauzele posibile ale sângerărilor gingivale.
„Motiv de îngrijorare pentru orice pacient, sângerarea gingivală trebuie să ne trimită de urgență la un consult stomatologic. Ca în orice altă situație, este bine să rezolvăm cât mai repede problema, astfel încât ea să nu se agraveze”, explică medicul stomatolog Sorina Stroe.
Posibile cauze ale sângerării gingivale:
Placa bacteriană
Placa bacteriană depusă la nivel dentar creează o inflamație la nivel gingival, așa-zisa gingivită, care, netratată, poate evolua destul de rapid spre forme de îmbolnăvire parodontală mai grave și mai dificil de gestionat.
Statusul hormonal
În perioada pubertății, a adolescenței, precum și a sarcinii, pot apărea sângerări gingivale fiziologice, date de fluctuațiile hormonale. Ele nu trebuie să constituie motiv de îngrijorare neapărat, însă este necesar consultul stomatologic și o igienă riguroasă”, declară medicul stomatolog Sorina Stroe (MG Dental).
Periajul agresiv
Periajul agresiv poate determina sângerări gingivale. Dacă folosim periuța de dinți manuală, este important să nu apăsăm cu putere atunci când ne spălăm dinții. Există în comerț periuțe cu duritate medie (Medium), care sunt recomandate câtă vreme nu le folosim cu forță. Atenție! Periuțele cu duritate mare (Hard) nu sunt recomandate!
Dieta dezechilibrată
Dieta dezechilibrată poate avea un rol în apariția sângerărilor gingivale. Este recomandat să evităm consumul de alimente super procesate sau bogate în zaharuri. Alegem, în schimb, legume, fructe, și alimente bogate în vitaminele C, A, K, calciu, magneziu”, adaugă medicul stomatolog Sorina Stroe.
Afecțiuni generale grave
Sângerările gingivale persistente pot fi asociate cu afecţiuni medicale grave. Vorbim aici despre boli precum afecțiunile generale hepatice, anemia, leucemia sau tulburările de coagulare a sângelui. În astfel de cazuri, de obicei apar şi sângerări sau vânătăi în alte zone ale corpului.
Medicație anticoagulantă
O altă cauză a sângerărilor gingivale poate fi medicația anticoagulantă. Includem aici chiar și aspirina. Aceste medicamente scad capacitatea sângelui de a se coagula. În orice caz, vizita la cabinetul stomatologic este esențială pentru a stabili cu exactitate cauza.
Protezele dentare
“Purtarea de proteze neadaptate, care nu se potrivesc perfect. Neigienizarea corectă a acestora sau neîndepărtarea protezei pe perioade lungi de timp. Spre exemplu, persoanele care nu scot proteza noaptea. Și acești factori pot determina apariția sângerărilor gingivale”
Ce facem în caz de sângerări gingivale?
”Așa cum am menționat, este imperios necesar să ne prezentăm la un consult stomatologic și să respectăm indicațiile medicului. De asemenea, e esențial să avem o igienă dentară riguroasă. Periaj corect al dinților de 2 ori pe zi, precum și folosirea mijloacelor auxiliare de igienă dentară, de tipul dușului bucal”
încheie medicul stomatolog Sorina Stroe.