Aparitia edemelor de la nivelul mainilor si picioarelor poate crea un real disconfort mamei pe parcursul urmatoarelor saptamani de sarcina.
Ce face bebelusul?
Cantarind cam o jumatate de kilogram si masurand aproximativ 30 de centimetri de la cap pana la calcaie, bebelusul pare sa semene de acum inainte tot mai mult cu aspectul fizic al unui bebelus gata nascut. Cu toate acestea, pielea lui va ramane in continuare destul de “larga” si zbarcita intrucat bebelusul nu a inceput inca sa acumuleze un strat vizibil de grasime sub aceasta. Atunci cand va acumula si acest strat adipos, pielea lui se va intinde, capatand un aspect destul de fin si catifelat. Pana atunci insa, la nivelul ei se pot observa cu mare usurinta venele ce traverseaza intregul corp al copilului, precum si stratul de vernix, substanta albicioasa, consistenta, ce protejeaza copilul pana in momentul nasterii.
Din punct de vedere pulmonar, bebelusui I se vor forma suficiente vase sangvine la nivelul plamanilor, precum si substanta numita surfactant ce lucreaza mult la nivelul alveolelor pulmonare, ajutandu-l pe acesta in procesul de respiratie. Cu toate acestea, el nu va experimenta o respiratie propriu-zisa pana la nastere, inghitand doar lichid amniotic, eliminandu-l totodata in acest lichid. Si acest lucru intrucat nu primeste oxygen decat prin intermediul placentei, fiind intr-un mediu lichid.
Simtul auditiv este pe deplin format, bebelusul putand auzi atat vocea mamei, cat si vocea celor din jur. De asemenea, el va percepe si zgomote mai puternice, de care nu se va speria in momentul venirii pe lume.
Noutatea acestei saptamani vine prin faptul ca bebelusul va putea supravietui, sub ingrijiri medicale, in cazul unei nasteri premature, fiind tinut la incubator.
Ce face mama?
Desi disconfortul legat de greturi, varsaturi, urinari frecvente, din primul trimestru a disparut in totalitate, exista cateva noi senzatii pe care le vei putea experimenta in aceasta perioada, destul de neplacute.
La nivelul mainilor si picioarelor pot aparea edeme, intr-un cuvant umflaturi ale acestora, de multe ori destul de inconfortabile sau dureroase. Compozitia sanguina va fi modificata, iar uterul va presa vena cava, ceea ce va putea determina pe langa aparitia acestor edeme si aparitia varicelor la nivelul membrelor inferioare.
Un remediu pentru asemenea situatii poti fi chiar tu. Te vei putea ajuta singura daca vei face in fiecare zi exercitii fizice premise de stadiul tau de sarcina, te vei plimba zilnic cam o jumatate de ora, vei tine picioarele intinse atunci cand vei sta in sezut, iar in momentul in care te vei afla intinsa, le vei ridica pe o perna inalta. Nu uita, totusi, de consumul de multe lichide zilnic.
Daca insa aceste edeme sunt din ce in ce mai serioase si dureroase nu ezita sa te adresezi medicului tau intrucat ar putea reprezenta un semn clar de aparitie a preemclampsiei, adica o crestere brusca a tensiunii arteriale in sarcina.
Durerile de cap, adesea suparatoare intr-o astfel de perioada, ar putea disparea cu cat te vei apropia de finalul perioadei de sarcina, fiind datorat excesului de hormoni din organism.
Articol realizat de Tatiana Tuţă
[hana-code-insert name=’Calendarul Sarcinii’ /]