Ne apropiem vertiginos de cel de-al treilea trimestru de sarcina, destul de separator pentru gravida. Asa ca nu iti ramane decat sa te bucuri de timpul care ti-a mai ramas intrucat inca mai beneficiezi de energia de la inceputul trimestrului doi, cu toate ca ai deja mult mai multe kilograme in plus.
Ce face bebelusul?
In saptamana 27 de sarcina, bebelusul pare ca a crescut destul de mult fata de inceputurile sale. Cantarind aproximativ 900 de grame si masurand 38 de centimetri de la cap pana la calcaie, bebelusul arata pe zi ce trece asemenea unui bebelus gata format si aproape de nastere. Chiar daca ficatul, sistemul imunitar si plamanii nu sunt inca complet dezvoltati, bebelusul poate supravietui in cazul unei nasteri premature, bineinteles excluzand riscul aparitiei unor complicatii in starea sa de sanatate.
Pielea sa, desi arata in continuare la fel de zbarcita si rosie, fiind strabatuta de o multitudine de vase de sange, va acumula grasime, ceea ce va ajuta la intinderea acesteia, capatand un aspect mai fin si mai lucios.
In saptamana 27 de sarcina, bebelusul isi va putea admira corpul, dar si locul in care se regaseste, folosindu-se de simtul sau tactil. El va exersa sughitul pe care il vei putea resimti si tu in momentele tale de relaxare. Nu trebuie sa iti faci griji intrucat bebelusul nu va resimti durere sau disconfort in momentul exersarii acestui lucru.
Tot in aceasta perioada va reusi sa distinga vocea ta si pe cea a partenerului tau, desi ii va fi destul de greu intrucat urechile ii sunt invelite de stratul de vernix, substanta albicioasa, alunecoasa si foarte consistenta, care il va proteja in lichidul amniotic. De aceea, acesta va percepe in primul rand sunetele mai ridicate. Nu ezitati totusi sa ii vorbiti intrucat printr-un asemenea mod el poate resimti atat caldura mamei, cat si pe cea a tatalui, vocea acestuia nemaifiindu-i o necunoscuta imediat dupa nastere.
Ce face mama?
Apropiindu-te tot mai mult de cel de-al treilea trimestru de sarcina, vei putea intimpina ceva probleme in ceea ce priveste mobilitatea ta. Aportul de kilograme te vor face sa te misti mai greu, simtindu-te mai greoaie decat inainte de sarcina, burtica ta fiind destul de mare.
Tot ca urmare a unei greutati mai ridicate vor aparea durerile de spate care te vor insoti pana la finalul perioadei de graviditate. Crampele musculare de la nivelul picioarelor s-ar putea sa fie destul de suparatoare intr-o astfel de perioada.
Cu toate acestea, te vei putea proteja in fata acestor senzatii de disconfort. Folosindu-te cat mai mult de perne, chiar inconjurandu-te de acestea, te vor putea ajuta sa te simti din ce in ce mai bine. Mentine-ti o pozitie cat mai confortabila si corecta la nivelul spatelui pentru a te putea relaxa cat mai bine. Consumul de lichide in cantitati cat mai mari, dar si o plimbare zilnica alaturi de partenerul tau te vor ajuta sa iti mentii tonusul muscular de care ai nevoie si sa mai elimini din toate aceste neplaceri.
Daca totusi aceste dureri persista incearca un masaj facut seara inainte de culcare de catre partenerul tau intrucat te-ar putea relaxa mult mai usor, diminuand aceste stari destul de suparatoare.
Articol realizat de Tatiana Tuţă
[hana-code-insert name=’Calendarul Sarcinii’ /]