Desi starea de greata si de varsaturi nu par sa mai reprezinte o problema, acestea vor fi inlocuite de acum inainte de o stare permanenta de balonare, constipatie, dar si de arsuri stomacale.
Ce face bebelusul?
Cantarind 1300 grame si masurand 40 centimetri de la cap pana la calcaie, bebelusul seamana tot mai mult cu aspectul unui bebelus nou-nascut. Stratul de grasime de sub piele este acum deja vizibil, pielea acestuia nemaifiind la fel de zbarcita ca mai inainte, ea capatand un aspect mai viguros, fin si stralucitor. Datorita acestui lucru, venele sanguine de la nivelul pielii nu vor mai fi la fel de vizibile.
Capul bebelusului se va mari destul de mult intrucat creierul acestuia se afla inca in procesul de dezvoltare si de marire. Cel mic va putea sa isi miste capul, mainile si picioarele, exersand miscari mult mai bruste decat de obicei si mai bine resimtite de catre tanara mamica. Asadar, daca vei constata miscari de o mai mare amploare nu trebuie sa te sperii. Este un lucru absolute normal intrucat bebelusul tau deja a luat foarte mult in greutate, fiind mult mai capabil sa emita astfel de semne destul de puternice.
Nevoile acestuia devin tot mai mari, fiind nevoie de calciu, fier, magneziu, zinc pentru cresterea si dezvoltarea sa.
Ce face mama?
Intrucat intr-o astfel de etapa bebelusul va consuma mai mult fier, zinc, magneziu, dar si calciu din organismul tau va trebui sa iti continui stilul de viata alimentar avut pana in prezent, la care poti adauga si astfel de suplimente la recomandarea medicului. Continua sa mananci multe fructe si legume verzi, lactate pentru a-ti lua aportul zilnic de calciu necesar atat tie cat si bebelusului, evitand produsele conservante, bazate pe conservanti si coloranti.
Al treilea trimestru de sarcina s-ar putea sa devina destul de separator, balonarea, constipatia, dar si starea de arsura stomacala devenind tot mai frecvente. Pentru a evita aceste simptome este indicat sa ceri sfatul medicului intrucat reprezinta stari ce vor continua pana la sfarsitul perioadei de graviditate, fiind cauza aparitiei hormonului progesteron.
Medicul care iti supravegheaza sarcina iti va putea recomanda un anumit tip de medicamente, daca starile sunt de nesuportat, fiind foarte atent la bebelusul tau astfel incat aceste medicamente sa nu produca reactii adverse acestuia.
Cu toate acestea, mesele dese si in cantitati mici, bazate pe legume, fructe, lactate, in general mese usoare, excluzand grasimile si prajelile te vor putea ajuta sa iti diminuezi astfel de simptome neplacute ale sarcinii.
Un regim de viata echilibrat poate reprezenta un factor defavorizant al unor asemenea neplaceri, putand in acest fel regla singura starea ta de sanatate si confort.
Articol realizat de Tatiana Tuţă
[hana-code-insert name=’Calendarul Sarcinii’ /]