Saptamana 31 de sarcina iti poate aduce suficiente noutati, cu care mai mult ca sigur nu ai fost obisnuita. Aparitia colostrului reprezinta un semn ca te pregatesti din ce in ce mai mult sa devii mamica.
Ce face bebelusul?
In aceasta saptamana de sarcina, bebelusul isi contunua vertiginos cresterea, ajungand sa cantareasca circa 1400 de grame sis a masoare 41-42 centimetri lungime. Sub piele continua sa se acumuleze un strat de grasime destul de consistent care il va ajuta la mentinerea unei temperature ridicate si dupa nastere. De asemenea, din punct de vedere estetic, pielea acestuia va arata mult mai bine, fiind mai intinsa, fina si catifelata, apropiindu-se de aspectul unui bebelus nou-nascut.
Creierul fatului isi continua dezvoltarea, mii de neuroni invadand in aceasta regiune. Si plamanii incep sa devina din ce in ce mai apti sa duca la bun sfarsit etapele unei respiratii in afara mediului intrauterin. Din acest moment, sansele de supravietuire ale bebelusului sunt din ce in ce mai crescute, bineinteles acesta va trebui sa fie supravegheat in incubator o anumita perioada de timp.
In cazul baietilor, testiculele vor continua sa coboare, apropiindu-se de pozitia lor initiala, iar in cazul fetitelor, veti putea observa aparitia tot mai pronuntata a clitorisului, care va fi inconjurat de labiile acesteia, inca putin vizibile.
Ce face mama?
Cum spuneam putin mai sus, saptamana 31 de sarcina vine cu o noutate absolut esentiala: aparitia colostrului. La nivelul sanilor veti putea observa o scurgere apoasa, care reprezinta colostrul. Desi exista riscul patarii imbracamintei, colostrul va fi esential in momentul inceperii alaptarii. Recomandat in aceasta perioada este folosirea unor tampoane igienice pentru sani sau a sutienului special creat pentru alaptare ce va trebui sa fie cu un numar mai mare decat purtati in acest moment intrucat sanii se vor mari in mod substantial in momentul aparitiei lactatiei. Este momentul decisive cand cei doi parteneri vor trebui sa se hotarasca daca vor apela la bibberoane sau isi vor hrani in mod natural bebelusul. Desi multe femei prefera hranirea pe baza laptelui praf, fiind o metoda mai comoda, este mult mai indicata alaptarea naturala a bebelusului, fiind mult mai sanatos si avand o dezvoltare mult mai buna decat cea a unui bebelus hranit artificial.
Contractiile Braxton-Hicks reprezinta etape in care uterul se va intari intr-un interval de 30-50 de secunde, contractii asemanatoare cu cele ale travaliului, dar nedureroase.
Pe masura ce veti avansa cat mai aproape de momentul nasterii, acestea vor putea fi mai lungi ca interval temporar, dar si mai dureroase.
Cu toate acestea, daca apar mult mai des decat ar trebui, fiind dureroase ca intensitate, ar putea reprezenta semnele aparitiei travaliului premature, fapt ce ar trebui imediat comunicat medicului dumneavoastra.
Articol realizat de Tatiana Tuţă
[hana-code-insert name=’Calendarul Sarcinii’ /]