Surprize dupa surprize: bebelusul tau capata deja aspectul unui nou-nascut destul de bine format. Cresterea sa in greutate poate fi cauza cresterii tale in kilograme.
Ce face bebelusul?
In aceasta saptamana de sarcina, bebelusul masoara aproximativ 42 de centimetri, cantarind circa 1700-1800 de grame. Sub pielea acestuia se va depune deja un strat consistent de grasime care il va ajuta sa se acomodeze cu noile temperaturi din afara mediului intrauterine imediat dupa nastere. Capatand un aspect mai fin si stralucitor, pielea este mult mai intinsa decat de obicei. Pana la nastere, aportul sau in kilograme va fi destul de mare saptamanal, observand la nivelul abdomenului o greutate din ce in ce mai mare.
Parul fin de pe corp, denumit lanugo va incepe sa dispara in aceasta saptamana, pregatind parca bebelusul pentru nastere. Din punct de vedere pulmonar, copilul are din ce in ce mai mari sanse de supravietuire, nascut la un asemenea termen.
Degetele de la maini si de la picioare sunt complet formate, putand fi miscate de catre bebelus, inca curios de imaginea sa fizica, exersand in acest mod simtul tactil.
In aceasta saptamana de sarcina s-ar putea sa resimti miscarile fatului cu o intensitate mult mai mica decat de obicei. Un asemenea lucru se va datora faptului ca fatul, in interiorul uterului tau va beneficia de acum inainte de un spatiu de miscare mult mai mic decat cel avut pana in prezent, fiind inconjurat de maxim 800 ml de lichid amniotic. Cu toate acestea, zilnic este bines a supraveghezi miscarile fetale si sa comunici medicului orice modificare in aceasta evolutie. Daca pe parcursul unei ore, fatul are mai putin de 5 miscari, atunci ar putea exista o problema ce trebuie de urgenta comunicata medicului care va tine sarcina sub observatie pentru investigarea fatului.
Ce face mama?
In aceasta saptamana, probabil schimbarile temperamentale vor continua datorita faptului ca mobilitatea ta va fi pe zi ce trece mai greu de realizat intrucat vei acumula saptamanal aproximativ 500-600 de grame.
Durerile de spate continua sa isi faca simtita prezenta datorita excesului de hormone din organism, dar si a unei greutati din ce in ce mai ridicate. In aceasta perioada, ligamentele tale vor fi mai moi decat de obicei datorita actiunii hormonilor. Nu uita de exercitiile fizice special create pentru finalul sarcinii si nu asa de mult extenuante pentru tine. Nu uita sa te inconjori de perne in momentul in care stai intinsa intrucat iti vor crea un confort mult mai ridicat. Consumul de lichide reprezinta un factor favorizant pentru diminuarea acestor stari neplacute.
Tot in aceasta perioada vei avea probabil probleme datorate arsurilor stomacale, dar si prezentei unei stari de balonare sau constipatie. Si toate aceste intrucat uterul si-a marit destul de mult volumul, apasand pe stomac. Sangele din organismul tau a crescut deja cu 50%, lucru ce va putea fi cauza acelorasi neplaceri.
Starile de rau de natura cardiaca sau respiratorie isi vor face si ele simtita prezenta in aceasta perioada, o cauza fiind chiar marirea in volum a uterului tau. Aceste probleme respiratorii, caracterizate printr-o insuficienta respiratorie te vor insoti pana spre finalul sarcinii, uterul crescand treptat si destul de mult.
Articol realizat de Tatiana Tuţă
[hana-code-insert name=’Calendarul Sarcinii’ /]