Saptamana 33 de sarcina iti poate crea reale senzatii de disconfort datorate cresterii in greutate a nou-nascutului, somnul tau devenind de acum inainte o adevarata aventura greu de trecut.
Ce face bebelusul?
In saptamana 33 de sarcina, bebelusul capata deja aspectul unui nou-nascut. Masoara circa 44 de centimetri si cantareste in jur de 1800 de grame, acesta devenind din ce in ce mai placut la vedere, in cazul in care s-ar afla afara. Pielea ridata pana mai ieri, va capata o transformare spectaculoasa, intrucat bebelusul acumuleaza pe z ice trece tot mai mult adaos in grasime sub aceasta, devenind mai intinsa, neteda si catifelata, venele care ii strabateau intregul corp nemaifiind la fel de vizibile.
Stratul de lanugo care se intindea pe suprafata intregului corp va disparea de acum inainte, pregatind copilul pentru nastere.
Din punct de vedere pulmonar copilul este cat mai aproape de o dezvoltare deplina in acest sens. Cu toate aceste, daca ar fi subiectul unei nasteri premature, acesta cu siguranta ar supravietui din acest moment, fiind tinut sub supraveghere medicala in incubator.
Sistemul osos se intareste din ce in ce mai mult. Cu toate acestea, oasele capului bebelusului vor ramane inca moi, pentru a-l ajuta pe acesta sa parcurga mai usor canalul nasterii, multi copii suferind o forma conica in momentul nasterii la nivelul capului. De regula aceste oase ale craniuliu vor fi pe complet intarite abia in adolescenta copilului, acestea permitand creierului sa se dezvolte.
Ce face mama?
In aceasta saptamana de sarcina veti suferi probleme in ceea ce priveste cresterea dumneavoastra in greutate. Multe gravide trec printr-o adevarata aventura atunci cand vine vorba de sosirea serii si de etapa somnului. Lipsa odihnei de peste noapte devine din ce in ce o etapa tot mai grea de trecut. Cu toate acestea, inconjurandu-va de multe perne sau chiar achizitionand o perna special creata pentru gravide va veti putea usura somnul, capatand mai multa relaxare.
Masajul de dinainte de culcare, dar si consumul de alimente care au un aport benefic in ceea ce priveste o mai mare odihna si relaxare, va vor putea ajuta sa aveti un somn mult mai linistit.
Problemele articulatiilor umflate apar datorita excesului de hormone, in aceasta perioada devenind mult mai plapande si mai laxe. De aceea, masajul acestora v-ar putea ajuta sa evitati aparitia unor astfel de probleme.
Apetitul sexual al gravidei continua sa ramana la cote destul de inalte. De aceea, experimentarea de pozitii sexuale care sa va aduca siguranta atat dumneavoastra, cat si bebelusului, va vor determina in continuare sa va simtiti apetisanta pentru partener.
Articol realizat de Tatiana Tuţă
[hana-code-insert name=’Calendarul Sarcinii’ /]