Contractiile Braxton Hicks sunt din ce in ce mai dese in ultima perioada. Acestea pot deveni dureroase in orice moment, de aceea este indicat a va anunta imediat medicul de aparitia oricaror modificari.
Ce face bebelusul?
In saptamana 36 de sarcina, bebelusul va masura aproximativ 47 de centimentri, cantarind in jur de 2700 de grame, sufficient de mult incat sa acopere mai tot spatiul intrauterine. Lichidul amniotic se va diminua datorita greutatii tot mai mari a acestuia, iar miscarile sale nu vor mai fi la fel de ample ca la inceput.
Stratul de grasime de sub piele devine din ce in ce mai consistent, aspectul de piele zbarcita fiind pierdut. Va acumula grasime in jurul umerilor, in obraji, capatand aspectul unui bebelus destul de plinut si dragalas. Stratul de par ce ii acoperea corpul, denumit lanugo, dar sic el de vernix, substanta albicioasa si consistenta ce il proteja in lichidul amniotic, vor disparea in aceasta saptamana de sarcina. Bebelusul va inghiti totusi o parte din resturile din vernix, ceea ce va reprezenta primul scaun de dupa nastere, diferit la culoare.
Spre sfarsitul acestei saptamani te poti bucura de faptul ca oricand, incepand cu saptamana 37 de sarcina, bebelusul se poate naste, fiind un bebelus considerat in termen. Organele sale interne si functiile sale vitale sunt destul de bine conturate, asa ca prin aceasta saptamana se contureaza oarecum finalul perioadei de crestere pentru bebelus.
In cazul unei nasteri naturale, pozitionarea bebelusului trebuie sa fie cu capul in jos si cu piciorusele in sus. Daca nu ai o astfel de pozitionare, nasterea va fi mult mai grea, fiind recomandata o nastere prin operatie cezariana.
Ce face mama?
In aceasta saptamana incepi sa devii tot mai relaxata stiind ca bebelusul si-a cam terminat dezvoltarea sa interna, ceea ce va face de acum inainte fiind doar o crestere in greutate, fiind evidentiata prin adaosul de grasime de sub piele, necesar pentru mentinerea unei temperaturi ridicate dupa nastere.
Cu toate acestea, vei continua sa ii monitorizezi miscarile, care nu vor mai fi la fel de ample ca la inceput intrucat bebelusul nu va mai avea sufficient spatiu, fiind destul de mare si umpland intreaga cavitate uterina. Cu toate acestea, nu trebuie sa te sperii. Este un lucru absolut normal.
Intrucat uterul este cam de 1000 de ori mai mare decat la inceputul sarcinii, acesta inghesuind organele tale interne, te vei confrunta cu multiple arsuri stomacale. De aceea, nu uita de mesele mici si dese, fara grasimi sau prajeli.
Contractiile Braxton Hicks devin din ce in ce mai dese si este posibil ca acestea sa fie si putin dureroase, fiind asemanate contractiilor inceputului travaliului. Vei simti senzatia de presiune mare in abdomenul inferior, datorat faptului ca bebelusul a coborat foarte mult cautand deja canalul de nastere.
Daca apar disconforturi legate de acest lucru, contractii Braxton Hicks dureroase, sangerari vaginale, secretii mai abundente si mai gelatinoase, febra, stari generale de rau, nu ezitati sa le comunicati de urgenta medicului intrucat ar putea fi cauza aparitiei travaliului.
Articol realizat de Tatiana Tuţă
[hana-code-insert name=’Calendarul Sarcinii’ /]