Incepand cu aceasta saptamana de sarcina, vei putea fi surprinsa de faptul ca bebelusul se va putea naste in orice moment, organele sale interne fiind complet dezvoltate, fiind un copil considerat a fi nascut in termen.
Ce face bebelusul?
Cantarind aproximativ 2800 de grame si masurand cam 49 de centimetri, bebelusul incepe din acest moment sa isi micsoreze ritmul rapid de luare in greutate, acumuland in medie pe saptamana de acum inainte circa 100 de grame si nu 250 de grame asa cum am fost obisnuiti pana in prezent.
Cu toate aceste, va acumula un strat tot mai consistent de grasime sub piele ceea ce il va face sa devina tot mai rotund si mai dragalas. Functiile sale vitale sunt deja destul de bine dezvoltate, iar organele sale interne par sa isi fi definitivat cresterea si dezvolatarea. Pana si plamanii vor face fata in acest moment in cazul declansarii nasterii in acest termen, fiind un lucru perfect normal.
Stratul de lanugo, parul fin de pe corp, dar si cel de vernix, ce il proteja in lichidul amniotic vor disparea aproape complet, bebelusul inghitind o parte dintre resturile acestora, ceea ce se va regasi in primul sau scaun de dupa nastere.
In cazul nasterii, veti putea observa faptul ca unii bebelusi se nasc doar cu un puf fin pe scalp, iar altii cu suvite destul de lungi de par. De multe ori exista situatia in care acestia pot diferi la culoare de nuantele parintilor sai. Este un lucru destul de normal, pigmentarea definitive a parului, dar si a tenului fiind definitivata dupa nastere.
Ce face mama?
In aceasta saptamana de sarcina va veti confrunta cu o senzatie de disconfort cauzata de arsurile stomacale. In aceasta perioada, uterul este deja foarte mare, parand ca va acapareaza intregul abdomen, ajungand pana la cutia toracica si chiar inghesuind unele organe interne. Cu toate aceste, mese mici si dese va vor ajuta sa va mentineti o senzatie mai placuta. Nu trebuie sa va suprasolicitati stomacul.
Starile de oboseala s-ar putea sa fie determinate de faptul ca nu va veti gasi o pozitie confortabila in timpul somnului, trecand printr-o perioada de insomnie. Ajutati-va de perne si incercati sa va relaxati in orice moment, atat ziua, cat si noaptea intrucat in ora imediat urmatoare ati putea incepe durerile nasterii.
Contractiile Braxton Hicks continua sa fie destul de frecvente si destul de lungi ca interval devenind adesea dureroase, fiind asemanate contractiilor nasterii naturale.
Daca aveti scurgeri vaginale abundente, gelatinoase, de multe ori amestecate cu putin sange sau sangerari vaginale destul de severe, nu ezitati sa va anuntati medicul intrucat nasterea ar putea interveni in orice moment.
Articol realizat de Tatiana Tuţă
[hana-code-insert name=’Calendarul Sarcinii’ /]